Mboyo zat in cel voor verkrachting

Mboyo zat in cel voor verkrachting

Mboyo zat in cel voor verkrachting

Print
Ilombé Mboyo, die verrassend Romelu Lukaku vervangt bij de Rode Duivels, was vroeger lid van een zware Brusselse jeugdbende. Petit Pelé werd in 2005 veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar, voor groepsverkrachting en geweldpleging. François De Keersmaecker, voorzitter van de Belgische voetbalbond, vindt dat hij een tweede kans verdient.

Mboyo was lid van de beruchte Mafia Africaine (MAF), een van de Brusselse jeugdbendes die jarenlang de Matongéwijk onveilig maakte. Tot de 14-jarige vriendin van een van de bendeleden klacht indiende. Ze was in 2004 vier dagen opgesloten en verkracht.

Mboyo was toen 17 jaar, maar gezien de ernst van de feiten verscheen hij niet voor de jeugdrechter, maar werd hij als volwassene berecht. Hij kreeg zeven jaar effectief en drie jaar voorwaardelijk. Nadat hij overgeplaatst was naar de gevangenis van Ittre nam hij deel aan het project Foot en prison. Daar werd hij opgemerkt door Pierre Bodenghien, scout van Charleroi. In 2009 kwam Mboyo, drie jaar voor het einde van zijn straf, vrij met een reïntegratieprogramma.

Dinsdag trainde hij voor het eerst samen met de Rode Duivels. "Iederéén verdient een tweede kans", zegt bondsvoorzitter François De Keersmaecker in Het Nieuwsblad. "Iemand die een keer in de cel belandt, mag niet per definitie verloren zijn voor de maatschappij. Dan gaan we stigmatiseren. Daarom: Mboyo kan een voorbeeld zijn voor jongeren die op het slechte pad zitten."

Congo

De voorbije maanden werd Mboyo nog platgebeld door de Congolese voetbalbond. “Voor mij was het duidelijk: de Rode Duivels of niets. Vorig jaar ben ik uit respect voor mijn geboorteland een keer naar Congo afgezakt voor een vriendschappelijk duel tegen Gambia. Wel, ik beklaag het mij niet dat ik niet ben ingegaan op een selectie voor een officiële wedstrijd. Begrijp me niet verkeerd: ik hou van Congo en van de Congolezen. Maar ik voel mij volledig Belg. Ik ben naar België verhuisd toen ik vier maanden oud was en het is dus normaal dat ik meer affiniteit heb met dit land dan met Congo.”

Foto Photo News

MEER VOETBALNIEUWS