Pendelbus straks niet meer over jaagpad

Pendelbus straks niet meer over jaagpad

Pendelbus straks niet meer over jaagpad

Print
Mechelen - Het traject van de centrumpendel langs het jaagpad aan de Dijle en de gratis randparking aan De Nekker wordt geschrapt. Na weken van geruchten bevestigen De Lijn en het stadsbestuur dat nu. Daardoor wordt de wijk Nekkerspoel beter bediend.
Door besparingen bij de openbare vervoersmaatschappij zijn sinds 15 augustus heel wat stadsbussen in Mechelen geschrapt. Omdat het stadsbestuur in de binnenstad van geen grotere bussen wilde weten, kwam er een zogenaamde centrumpendel. Sindsdien rijdt lijn 1 via het Lakenmakersplein en jaagpad langs de Dijle naar een gratis randparking aan De Nekker. Bijna twee maanden later is de parking allesbehalve een succes.

Bovendien zijn er vanuit de wijkraad Nekkerspoel heel wat vragen gerezen over de veiligheid van de route langs het smalle jaagpad. Uit protest startte buurtbewoonster Kathleen De Haes zelfs met een petitie, en die acties hebben hun effect niet gemist. De Lijn heeft ondertussen een alternatief uitgewerkt. "Daarbij rijdt de centrumpendel tot aan de Sint-Libertuskerk in Nekkerspoel, en keert ze terug via dezelfde weg. Wij wachten wel nog op een signaal van de stad", zegt woordvoerder Koen Peeters van De Lijn Antwerpen.

Emiel Neuckens van wijkraad Nekkerspoel heeft officieus vernomen dat het schepencollege vrijdag een beslissing neemt. Hij is tevreden. "Wij hadden natuurlijk graag gehad dat de bus tot aan de rotonde van de Putsesteenweg zou rijden. Maar dat ze nu toch al tot aan Sint-Libertus rijdt, daar kunnen wij mee leven", vertelt hij. Voor de bewoners betekent dit dat ze binnenkort niet langer een streekbus moeten nemen om aan station Nekkerspoel te geraken, waar ze dan overstappen op de centrumpendel.

Volgens schepen van Mobiliteit Karel Geys (sp.a) is eind oktober haalbaar voor de aanpassing van het traject. Tegen de zomer van 2013 zou ook de bussluis in de Plattebeekstraat een feit moeten zijn. "Dan kan de centrumpendel vanaf de Sint-Libertuskerk via de achterzijde van de Nekkerhal opnieuw de randparking aan De Nekker bereiken", zegt hij. Maar eens de nieuwe regeling wordt ingevoerd, is de randparking minstens zeven tot acht maanden dus niet meer bereikbaar met de pendelbus. Geys: "Mensen kunnen via het jaagpad natuurlijk nog wel altijd te voet naar het centrum, en er komen ook huurfietsen."

SVH

Foto Dirk Vertommen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio