Korpschef al eerder in opspraak voor vermeende lekken

Yves Bogaerts, de korpschef van de Mechelse lokale politie, kwam al eerder in opspraak vanwege het vermeend lekken van gevoelige informatie. Vorig jaar diende politiecommissaris Carl Geets een klacht in bij het Comité P omdat hij vond dat Bogaerts zijn beroepsgeheim had geschonden. Bogaerts zou meester Dirk Grootjans, stafhouder aan de Antwerpse balie, hebben getipt over iemand die tegen Grootjans een klacht wilde indienen bij de politie.

jrosquin

De klacht van Geets kaderde in een kluwen van wederzijdse verdachtmakingen binnen de Mechelse politietop, die een aanvang namen niet lang nadat Bogaerts in 2009 was aangetreden. Bogaerts wilde naar eigen zeggen een einde maken aan de graaicultuur bij de politietop en nam de extra vergoedingen en andere voordelen van commissarissen onder de loep, wat tot een conflictsituatie leidde.

Klokkenluider geschorst

Uiteindelijk werd 'klokkenluider' Geets zelf geschorst, omdat hij zichzelf onrechtmatig toegang verschaft zou hebben tot een computerbestand. Bogaerts behield het vertrouwen van burgemeester Bart Somers. Geets kreeg tijdens zijn schorsing ook een nieuwe positie binnen het politiekorps, waar hij onder leiding kwam van een vroegere ondergeschikte. De geschorste commissaris trok echter naar de Raad van State, die de herschikking ongedaan maakte. Ook de schorsing zelf werd in april van dit jaar overigens opgeheven door de Raad van State.

De huidige zaak-Bogaerts is van een heel andere orde, maar lijkt wel opnieuw een smet op het blazoen van de Mechelse politiediensten te worden.

BELGA

Foto: Patrick Hattori

Lees ook: Korpschef tijdelijk uit functie na pijnlijke mail over Tine Van den Brande

MEER OVER Bart Somers

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio