1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Korpschef tijdelijk uit functie na pijnlijke mail over Tine Van den Brande

Yves Bogaerts, de hoofdcommissaris van de Mechelse politie, heeft vrijdagmorgen een vertrouwelijke e-mail die bestemd was voor burgemeester Bart Somers (Open Vld) naar de pers gestuurd. Daarin laat hij Somers weten dat sp.a-kandidaat en actrice Tine Van den Brande donderdagavond onder invloed door het rood is gereden. De korpschef heeft inmiddels beslist zijn mandaat tijdelijk neer te leggen.

jrosquin

Lees ook: N-VA wil protocol over omgang korpschef-burgemeester en ook: Korpschef al eerder in opspraak voor vermeende lekken

Zoals gewoonlijk berichtte de lokale politie vrijdag over de resultaten van een grootschalige actie tegen inbraken in de nacht van donderdag op vrijdag. Amper tien minuten later volgde een e-mail van zonechef Bogaerts met het volgende bericht: "Bart, Vertrouwelijk ter info. Tine Van den Brande die een rood licht negeerde en dan helaas voor positief blies zit in de 'WODCA-resultaten'. Mvg Yves."

De hoofdcommissaris beseft dat hij serieus in de fout is gegaan. "Het was enkel mijn bedoeling om de burgemeester als hoofd van de veiligheid in te lichten nadat er vrijdagmorgen vragen waren gekomen van leden van het schepencollege. Ik heb die per ongeluk naar de pers gestuurd, en ik neem daar mijn verantwoordelijkheid voor."

Tijdelijk uit functie

Burgemeester Somers riep meteen de pers bijeen. "De korpschef is zwaar aangeslagen en hij verontschuldigt zich tegenover de betrokken persoon (Tine Van den brande, nvdr.)", zei Somers. "Hij (Bogaerts) beseft dat de privacy zwaar is geschonden. In afwachting van het vooronderzoek heeft hij zelf aangeboden verlof te nemen." Bogaerts, die zelf niet aanwezig was op de persconferentie, wordt voorlopig tijdelijk vervangen door huidig adjunct-korpschef Maurice Dommicent.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet zal nu beslissen over een mogelijke sanctie voor korpschef Bogaerts.

Tine Van den Brande komt als onafhankelijke kandidaat op voor sp.a bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. In een eerste reactie zegt zij niet te begrijpen dat de politiechef deze informatie heeft doorgegeven aan de burgemeester. "Ik had maar 0,2 promille geblazen en ja ik geef toe dat ik door het rode licht ben gereden omdat de verkeerslichten al zes minuten op rood stonden."

"Geen winnaars"

Dat dit bericht uitlekt net een week voor de verkiezingen maakt het allemaal extra pijnlijk. "Wat men ook moge beweren, niemand wint hier iets bij", zegt Somers daarop. "In Mechelen laten we de ideeën strijden en niet de mensen", besloot hij.

SVH

Foto's: BELGA en Patrick Hattori Foto boven: Tine Van den Brande naast Caroline Gennez (sp.a) Foto onder: Yves Bogaerts

Bekijk de mail die de korpschef verstuurde: (klik op de foto om een uitvergroot beeld te krijgen)

MEER OVER Bart Somers

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio