1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Nederlandse abortusboot verschalkt Marokkaanse autoriteiten

De controversiële abortusboot van de Nederlandse stichting Women on Waves is donderdag aangemeerd in de Marokkaanse haven van Marina Smir en heeft Smir inmiddels ook al verlaten. Dat gebeurde als plezierjacht, om zo de autoriteiten te verschalken.

fvranckx

Women on Waves is een actiegroep die vrouwen wil ondersteunen in landen waar abortus verboden is. De stichting huurt schepen die onder Nederlandse vlag varen, zodat aan boord de Nederlandse wet geldt die abortus onder voorwaarden toestaat.

De activisten van Women on Waves bereikten de haven donderdag te voet, waarop banners op het schip werden gehesen. Ze moesten wel een omweg nemen, omdat boze demonstranten zich bij de haven hadden verzameld.

Voor de haven voer een Marokkaans schip, om de abortusboot tegen te houden op het moment dat die de haven zou proberen binnen te varen. De Marokkaanse autoriteiten hadden vooraf aangekondigd dat ze niet gediend waren van het bezoek van de Nederlandse activisten.

Volgens Women on Waves ondergaan iedere dag honderden Marokkaanse vrouwen een abortus, vaak op onveilige wijze. Op de abortusboot zijn medische faciliteiten aanwezig om op een veilige manier een abortus uit te voeren.

Volgens de Marokkaanse autoriteiten was het plezierjacht niet de echte abortusboot, maar slechts een schijnbeweging. De echte abortusboot zou er niet in zijn geslaagd om Marokko binnen te komen. Het ministerie zegt dat de actievoerders de aandacht wilden afleiden van het mislukken van hun actie.

Belga Foto's AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER