Turtelboom stuurt drugshonden naar gevangenissen

Elke gevangenis wordt voortaan twee keer per maand gecontroleerd op drugs. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zet daarvoor drugshonden in. Dat kondigde ze zopas aan in de gevangenis van Gent.

Eén op de drie bajesklanten neemt drugs. Maar tot nu toe worden de gevangenissen maximaal twee keer per jaar gecontroleerd op drugs. Dat wordt dus twee keer per maand. Voorlopig worden daarvoor de drugshonden van de federale politie ingezet. Maar justitie leidt zelf ook twee drugshonden op. De controles richten zich voorlopig alleen op de bezoekers en de gedetineerden die terugkeren uit penitentiair verlof.

Methadon

Omdat heroïne de tweede meest gebruikte drug in de bajes is en omdat bijna 6% van de gevangenen voor het eerst met heroïne in aanraking komen in de gevangenis, komen er ook meer "substitutiebehandelingen" voor heroïne. "De gevangenisartsen moeten de nadruk leggen op behandelingen op lange termijn en ze moeten ook hogere doses methadon toedienen. Nu geven ze vaak te weinig en daarvoor verliest de behandeling haar effect. Per gevangenis wordt één arts verantwoordelijk voor deze behandelingen", aldus Turtelboom.

Eerder al pleitte Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen) voor de inzet van drugshonden. Hij vond evenwel dat iederéén, ook het personeel en de advocaten, door die honden moesten worden gecontroleerd. Ook Bert Schoofs (VB) sprak zich in de Kamer herhaaldelijk uit voor drugshonden in de bajes.

Lees ook: Studie wil condoomautomaten in de gevangenissen

JDW Foto Belga

Nu in het nieuws