Team Sky wil Kwiatkowski in ruil voor Cavendish

Omega Pharma - Quick-Step zit in poleposition om Mark Cavendish binnen te halen. Dat is al een tijdje zo. Dat de onderhandelingen zo lang aanslepen, heeft te maken met Michal Kwiatkowski. Team Sky wil de jonge Pool gebruiken als pasmunt in de overgang, de Belgische ploeg is (nog) niet geneigd om haar supertalent goedschiks te laten vertrekken.

jrosquin

Mark Cavendish boekte dit seizoen nog enkele mooie overwinningen met Team Sky, waaronder drie ritzeges in de Tour de France, maar toch was het duidelijk dat voor hem maar een bijrol was weggelegd. Team Sky ging voluit voor eindoverwinningen in de grote ronden en dat zal ook volgend seizoen zo zijn met Chris Froome en Bradley Wiggins.

Verbrekingsvergoeding

Cavendish begreep dan ook dat hij beter kon vertrekken maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Cavendish was in het bezit van een lucratief contract dat hem ook in 2013 nog aan Sky verbond. De Britse ploeg wilde de spurter wel op de markt zetten maar hoopte tegelijk een verbrekingsvergoeding van naar verluidt 1,5 miljoen euro te incasseren. Gecombineerd met de ongetwijfeld pittige looneisen van Cavendish deed dat een pak ploegen meteen inbinden.

De enige ploeg die nog in de running lijkt om 'Cav' in te lijven lijkt Omega Pharma - Quick-Step, maar sportieve baas Patrick Lefevre blijkt niet geneigd om die afkoopsom neer te leggen. Dus opteerde Dave Brailsford, de manager van de Britse ploeg, voor een ruilhandel.

Ruwe diamant

Bij Team Sky zijn ze uitermate gecharmeerd door de mogelijkheden van Michal Kwiatkowski (22). De Poolse derdejaarsprof stapte over van RadioShack naar Omega Pharma - Quick-Step en deed het in zijn eerste jaar bij de Belgische ploeg meteen uitstekend, met onder meer een zege in de proloog van de Driedaagse van West-Vlaanderen.

Bij Omega Pharma - Quick-Step staan ze dus voor een moeilijke keuze. Net omdat het afronden van de deal maar blijft aanslepen, mag worden verondersteld dat de knoop best moeilijk door te hakken is.

Guy Vermeiren

Foto: belga Kwiatkowski viert zijn zege in de Driedaagse van West-Vlaanderen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen