België veroordeeld voor slechte behandeling geïnterneerden

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft België veroordeeld omdat het de rechten van geïnterneerden schendt.

jdewit

Geïnterneerden zijn psychiatrisch gestoorde criminelen die onverantwoordelijk werden verklaard voor hun daden en die een gevaar zijn voor de maatschappij. Ze worden voor onbepaalde tijd opgesloten om behandeld te worden.

L.B. (49) werd meerdere malen veroordeeld voor diefstallen, verboden wapendracht en voor verkrachting van een minderjarig meisje. In januari 2004 werd hij door de minister van Justitie geïnterneerd omdat hij zwaar psychisch gestoord was. Hij verbleef in psychiatrische annexen in de gevangenissen van Gent en Merksplas. Dat was telkens "tijdelijk", tot een aangepaste opvang was gevonden.

In 2011 vond de Commissie ter Bescherming van de Maatschappij, die de internering uitvoert, dat Merksplas niet geschikt voor hem was.

Structureel probleem

Het EHRM in Straatsburg stelt vast dat er heel weinig opvang voor geïnterneerden is binnen de gevangenis. Het Mensenrechtenhof wijst op een structureel probleem met de gïnterneerden: er is geen behandeling voor hen. L.B. verbleef zo zeven jaar lang in gevangenissen, terwijl alle rapporten zegden dat hij daar niet thuishoorde. Maar geen enkele privé-instelling wilde hem opnemen gezien zijn seksuele problematiek en zijn gering verstand. En in de gevangenis was er amper therapie.

Het Mensenrechtenhof vindt dat België het recht op vrijheid van L.B. heeft geschonden en kent hem 15.000 euro schadevergoeding toe. Bovendien moet België ook nog 9.000 euro onkosten aan L.B. betalen.

Onkelinx

In de Belgische gevangenissen zitten momenteel bijna 1.100 geïnterneerden opgesloten zonder begeleiding. Het probleem is al gekend sinds 1964 en werd verschillende malen aangekaart door de Liga voor Mensenrechten.

Pas toen Laurette Onkelinx (PS) minister van justitie werd kwam er schot in de zaak. Zij besloot tot de bouw van twee therapeutische instellingen voor geïnterneerden in Gent en Antwerpen. Maar daar is men nog mee bezig. Gent zou 270 geïnterneerden opvangen en tegen 2014 klaar zijn, voor Antwerpen, dat 180 geïnterneerden opvangt, werd in mei 2012 een bouwvergunning afgeleverd en de regering hoopt in de eerste helft van 2013 met de bouwwerken te kunnen starten.

Onder Onkelinx werd ook een nieuwe wet op de internering goedgekeurd, maar die is nog altijd niet van kracht.

Lees meer over de nieuwe interneringswet op de expertenpagina van John De Wit.

JDW Archieffoto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER