Arendonkse kiesstrijd belooft spannend te worden

Arendonkse kiesstrijd belooft spannend te worden

Arendonkse kiesstrijd belooft spannend te worden

Print
Met heel wat nieuwe kandidaten en een totaal ander aanbod van lijsten dan in 2006, beloven de verkiezing in Arendonk een spannende strijd te worden. Met vijftien op 23 zetels lijkt de huidige coalitie van CD&V en sp.a stevig in het zadel te zitten. Maar toch staat een voortzetting van de coalitie niet in de sterren geschreven. Het blijft wachten op de resultaten om te weten welk bestuur de volgende zes jaar in Arendonk de lijnen zal kunnen uitzetten.

Bij de verkiezingen van 2006 kreeg de coalitie van CD&V en sp.a vlot een nieuw mandaat van de kiezer. Met tien zetels voor het kartel CD&V/N-VA en zes zetels voor sp.a werd de CD&V/sp.a-coalitie die in 2000 werd gesmeed, stevig bestendigd. Die ruime meerderheid gaf de tandem Buijs-Hendrickx de mogelijkheid om de voorbij zes jaar verder te werken aan het project dat in 2000 op de rails werd gezet. Er kwamen nieuwe fietspaden aan de Wippelberg-Moerenstraat en richting Reusel, het rusthuis werd uitgebreid en omgevormd tot een modern woonzorgcentrum, het jeugdhuis werd vernieuwd en ook het jaren aanslepende dossier van sportpark Heikant werd afgerond.

Ook voor de volgende legislatuur heeft de huidige coalitie al flink wat plannen. Op Deroissart wordt de nieuwe bibliotheek gebouwd en de werken voor de uitbreiding van industrieterrein Hoge Mauw zijn gestart.

Het is nochtans geen zekerheid dat de coalitie van CD&V en sp.a zichzelf zal mogen opvolgen. Met de te verwachten groei van N-VA en het forfait van GROEN en Open VLD zouden de kaarten er op 14 oktober wel eens heel anders kunnen bijliggen.

Vlaams Belang

Grote verrassing in 2006 waren de sterke resultaten van A+ en Vlaams belang. Vlaams Belang lijsttrekker Silvy Van Beers haalde 692 stemmen en de partij sprong van 8,6 naar 13,6 procent. Volgens de berekeningen had de partij in 2006 in principe drie zetels in de wacht kunnen slepen. Maar aangezien Vlaams-Belang slechts twee kandidaten op de lijst had, ging de derde zetel naar de volgende in de rij: sp.a. Vlaams Belang wil bij deze verkiezingen niet opnieuw een zetel mislopen. Met vijf kandidaten ziet het er ook naar uit dat Vlaams Belang dit jaar niet meer verkozenen zal hebben dan kandidaten. Met de lijst van vijf zal VB vermoedelijk alle verworven stemmen kunnen verzilveren. Vlaams belang trekt naar de kiezer zonder gepubliceerd programma voor Arendonk. De partij sluit aan bij de 'VEILIG'-campagne die wordt geregisseerd vanuit Brussel en wil in Arendonk vooral de problemen rond het asielcentrum aanpakken. Die campagnestrategie draaide in 2006 goed uit voor het duo Van Beers-Wijnen. Zal dit ook dit jaar weer werken?

De onafhankelijke lijst A+, toen nog met lijsttrekker Kristof Hendrickx, was in 2006 een nieuwe speler in Arendonk en maakte de entree in de gemeenteraad met vier zetels. In 2010 besloten de raadsleden Kristof Hendrickx en Koen Geukens van A+ over te stappen naar N-VA en samen met raadslid An Hermans van CD&V/N-VA een onafhankelijke N-VA-fractie te vormen in de gemeenteraad.

N-VA

Kristof Hendrickx was als lijsttrekker van A+ in 2006 goed voor 410 voorkeurstemmen. Koen Geukens kreeg 201 stemmen achter zijn naam. Vraag is of de kiezers van Hendrickx en Geukens volgende week hun kandidaten zullen volgen richting N-VA. Of dat het geval zal zijn , zal voer zijn voor analisten op zondagmiddag. Maar alleszins valt te verwachten dat N-VA dit jaar met een volledige lijst meer kiezers zal aantrekken dan in 2006 met slechts een handvol kandidaten op de kartellijst. De plaatselijk NV-A-fractie spitst de campagne vooral toe op de veiligheid in de gemeente.

Bovendien wil de partij van Kristof Hendrickx dat het Arendonkse OCMW niet langer asielzoekers opvangt in lokale opvanginitiatieven. N-VA wil de woningen die daar nu voor gebruikt worden, vrijmaken voor crisisopvang van Arendonkenaars in nood. Verder wil N-VA meer aandacht voor de dorpskern, de toeristische aantrekkingskracht van de gemeente verhogen en een constructief beleid ter ondersteuning van de lokale middenstand. N-VA maakt ook duidelijk in de volgende legislatuur te willen deelnemen aan het beleid en lijsttrekker Kristof Hendrickx manifesteert zich ook resoluut als kandidaat-burgemeester.

A+

De onafhankelijke lijst A+ heeft de overstap van twee van haar raadsleden goed verteerd. Lijsttrekker Benny Maes kreeg heel wat kandidaten die in 2006 op de lijst stonden opnieuw warm voor een nieuwe kandidatuur. Tegelijk wist hij een flink aantal nieuwe kandidaten aan te trekken. A+ heeft de voorbije legislatuur een paar keer de coalitie geïnterpelleerd over de financiële toestand van het OCMW en maakt dit ook tot haar belangrijkste verkiezingsthema. Verder wil de partij werk maken van de centralisatie van gemeenteschool Sint-Jan in de Kerkstraat. Een programmapunt waarover de partij trouwens ook het copyright claimt. Volgens A+ werd dit punt door CD&V gekopieerd in hun verkiezingsprogramma.

In de aanloop naar de verkiezingen wist Benny Maes zijn lijst ook te verruimen met kandidaten van Open VLD. Strategisch is dat een sterke zet. Open VLD heeft deze verkiezingsslag geen eigen lijst in Arendonk. Mochten alle 597 kiezers die zich in 2006 achter de VLD-lijst schaarden, op 14 oktober ook de weg naar A+ vinden, zijn lachende gezichten te verwachten op het verkiezingsfeest van A+.

Maar niet alleen de kiezers van VLD moeten op zoek naar een nieuwe partij in de Arendonkse politiek. Ook de 306 kiezers die in 2006 voor GROEN kozen, moeten op zoek naar een nieuwe politieke thuis. GROEN kreeg na zes jaar afwezigheid uit de gemeenteraad, geen volwaardige lijst op de been en besloot niet deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Sp.a

Sp.a lijsttrekker Gunther Hendrickx zet de deur alvast open voor de GROEN-kiezers. In een artikel in weekblad Hoger Op stelt hij de Arendonkse sp.a voor als het enige progressieve alternatief ter linkerzijde. Vraag is uiteraard of de tegenstelling tussen links en rechts ook speelt in Arendonk of dat de kiezer zich eerder associeert met kandidaten en gezichten.

Mocht dat laatste het geval zijn, blijft het ook afwachten hoe de Arendonkse socialisten de generatie-wissel in hun partij zullen verteren. Schepenen Wim Hendrickx en Frans Lenders kozen bewust voor de laatste en voorlaatste plaats op de lijst om kans te geven aan de vernieuwing en verjonging van de partij. Wim Hendrickx was ooit goed voor duizend stemmen en in 2006 haalde vader Hendrickx als lijsttrekker nog 773 bolletjes achter zijn naam. Zal zoon Gunther dat aantal kunnen evenaren en zijn partij opnieuw vijf of zes zetels kunnen bezorgen?

De lijst van Gunther Hendrickx trekt naar de kiezer met een programma dat wil voortbouwen op het beleid van de voorbije twaalf jaar en dat extra focust op de uitbouw van de zorg voor ouderen en hulpbehoevenden. Dat programma wordt bijgekruid met een aantal frisse ideeën vanuit de sp.a-Jongeren.

CD&V

De CD&V van Burgemeester Ernest Buijs trekt in de campagne voluit de kaart van ervaring en goed bestuur. De Burgemeester en de huidige schepenen waren in 2006 de stemmenkanonnen van de partij en zij staan ook nu weer vooraan op de lijst. Naast de vaste waarden, staan er op de CD&V-lijst ook heel wat nieuwelingen in de politiek. CD&V heeft voor haar lijst ruim gerekruteerd binnen het verenigingsleven. Daarnaast probeert CD&V haar campagne ruimer te trekken dan de 23 kandidaten. Met de actie "daarom kiezen zij op 14 oktober voor CD&V", betrekt de partij niet enkel haar 23 kandidaten, maar haar hele netwerk in de campagne.

CD&V trekt naar de kiezer met een programma van stabiliteit en voortzetting van het huidige beleid. Veilige fietspaden is voor lijsttrekker Ernest Buijs het belangrijkste thema in de lokale politiek. Verder wil de partij ook werk maken van een verhuis van Sint-Jan van de Schoolstraat naar de Kerkstraat en wil ze camera's plaatsen ter verhoging van de veiligheid en ter bestrijding van het doorgaand vrachtverkeer.

Of al deze politieke plannen en strategieën het gewenste effect zullen hebben, zal op 14 oktober rond 16.00 uur bekend zijn. Dan kan begonnen worden aan de volgende klus: de vorming van een bestuur en een beleidsprogramma.

TCLA

Foto Bert De Deken

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio