Labour wil opsplitsing van grote Britse banken

Als de Britse financiële sector niet vrijwillig tot hervormingen overgaat, moeten er stevige maatregelen worden genomen om tot een opsplitsing van de banken te komen. Dat heeft de Britse oppositieleider Ed Miliband (Labour) zondag verklaard.

tmas

Kort voor de start van het congres van de sociaaldemocratische partij in Manchester, zei Miliband dat de banken hun investerings- van hun consumentenactiviteiten moeten scheiden.

"Er moet een terugkeer komen naar de beste traditie van het Britse bankensysteem, waarbij de banken ten dienste staan van de consument en niet van de internationale markten."

Een gelijkaardig voorstel was eerder al gedaan door de onafhankelijke Vickers-commissie, die door de conservatief-liberale regering was aangeduid om de hervorming van het banksensysteem te onderzoeken.

Eerste minister David Cameron en minister van Financiën George Osborne gaven de banken tot 2019 de tijd om dat voorstel uit te voeren. Maar volgens Miliband dreigen de hervormingen op die manier te verwateren. Als de partij in 2015 aan de macht komt en er nog geen grote veranderingen in het bankwezen hebben plaatsgevonden, zullen die maatregelen bij wet worden opgelegd, luidt het.

Foto Reuters: Ed Miliband

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio