Zakjes hondenpoep verstoppen rioolputjes

Hondeneigenaars die met hun hond op wandel gaan en de hondenpoep keurig opruimen mogen die poepzakjes niet in de rioolputjes gooien want die kunnen verstoppen.

Juliaan Deleebeeck

Brigitte Bertrand gaat dagelijks met haar twee honden op stap en ergert zich vaak aan het afval en de troep die ze onderweg tegenkomt.

Het valt haar bijvoorbeeld op dat sommige hondeneigenaars de hondenpoepzakjes in de rioolputjes gooien. In de Sijsjeslaan in Schiplaken zit een rioolputje er helemaal vol mee.

"Ik wil de mensen wijzen op de mogelijke verstoppinggevaren die ontstaan door niet biologisch afbreekbare materialen in de rioleringsroosters. Dit is ecologisch onverantwoord en bij een hevige regenbui zijn plaatselijke overstromingen niet ondenkbaar. Elders zijn er ook al lege sigarettenpakjes en zelfs gebruikte luiers in rioleringsroosters aangetroffen," argumenteert Brigitte, een nieuwkomer op de Open VLD lijst.

In de Sijsjeslaan ontdekte ze een rioolputje dat er helemaal vol mee zit. "We gaan ervan uit dat er geen kwaad opzet is. Het kan best zijn dat de hondenbaasjes zich niet bewust zijn van de problemen die zij kunnen veroorzaken. De zakjes zijn echter niet biologisch afbreekbaar en bovendien wordt er een knoop in het zakje gemaakt waardoor er wat lucht in komt en ze als balonnetjes boven elkaar drijven. Zo vormen deze een soort dam in het afloopmechanisme van de gemeentelijke rioleringen. Het zakje in de vuilbak gooien kan dat voorkomen", raadt Brigitte aan. JD

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio