1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Park Spoor Oost haalbare kaart voor Borgerhout?

In het verkiezingsprogramma van de Stadslijst pakken burgemeester Patrick Janssens en zijn collega’s uit met Park Spoor Oost. Maar hoe realistisch is dat plan? En wat is er behalve de naam nog meer bekend van dat nieuwe park? We zochten het uit.

jrosquin

STANDPUNT: 'Park Spoor Oost is een schitterend idee voor Borgerhout'

Waar ligt dat terrein voor Park Spoor Oost nu eigenlijk? Het gaat om het spoorweg emplacement aan de Noordersingel, tussen muziekcentrum Trix en Schijnpoort ongeveer. Het rangeerterrein, waar opvallende gele containerliften staan, wordt niet meer gebruikt voor goederenverkeer. Het ringspoor moet wel blijven, want dat vormt de toegang tot de haven. Eventueel moet bekeken worden of dat dichter naar de Singel verlegd kan worden, omdat het nu wel heel dicht bij de huizen ligt.

Hoe groot is dat gebied? Met de sporen erbij gaat het om 18,8 hectare. Dat is niet zo veel als het spoorwegemplacement van Park Spoor Noord, dat 24 hectare beslaat (waarvan 18 hectare park is geworden). Zo groot als Park Spoor Noord zal Park Spoor Oost in ieder geval niet worden, maar een oppervlakte van 14 hectare lijkt haalbaar. Er is aan het ringspoor ook nog een technische onderhoudspost en een treinwasinstallatie, die als de noordzuidverbinding klaar is eventueel zouden kunnen verhuizen naar Ekeren Oude Landen. Dan kan het park nog wat groter worden.

Wie wordt er beter van dat park? Park Spoor Noord geeft lucht en ruimte aan de wijken Dam, Stuivenberg en Seefhoek. Park Spoor Oost zou dan de groene long worden voor Borgerhout, een dichtbevolkte en versteende buurt.

Kan dat zomaar, daar een park van maken? Eerst moet er overeenstemming bereikt worden met de NMBS. De spoorwegmaatschappij lost nog niet veel over de plannen die ze daar even tueel heeft.

Wanneer zou dat park er dan kunnen komen? Volgens Bart Govaert van het kabinet van burgemeester Patrick Janssens gaat het om een ‘embryonaal plan’ maar zijn de globale mogelijkheden al wel in kaart gebracht. De ervaring van Park Spoor Noord zal in ieder geval een voordeel zijn, want het gaat bij Park Spoor Oost om een kopie van dat concept. Het zou echter zeker nog wel enkele jaren kunnen duren.

Maaike Floor

Foto's: Jan Van der Perre

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio