Voormalige groene districtsschepen Bali steunt Stadslijst

Zelf staat ze niet meer op een lijst, maar Fatima Bali (46) wil wel een rol spelen bij de verkiezingen van 14 oktober. Dat doet ze door zeven kandidaten aan te bevelen aan de kiezers.

jatimmermans

"Nu ik na 24 jaar in de politiek voor het eerst zelf niet meer verkiesbaar ben, heb ik besloten om andere kandidaten moreel te steunen", zegt ze. "In Borgerhout ga ik voluit voor Nahima Lanjri, die de onafhankelijke CD&V-lijst trekt. Ik hoop dat zij de eerste gekleurde districtsburgemeester wordt."

Op diezelfde districtslijst staan nog twee andere kandidaten die op de steun van Bali mogen rekenen: Sadik Akhandaf en Farida Johri, een vrouwelijke tandarts van Turkse origine. En dat is opmerkelijk, want in het verleden stemden de meeste allochtone kiezers op kandidaten van hun eigen origine.

Welk stemadvies geeft Fatima Bali op gemeentelijk vlak? Ook daar gaat haar voorkeur uit naar individuele kandidaten. En die staan alle vier namens sp.a op de Stadslijst.

"Yasmine Kherbache, de nieuwe nummer twee na Patrick Janssens, kan als kabinetschef van Elio Di Rupo en ook in de lokale politiek veel betekenen voor Antwerpen", vindt Bali. "Ik geloof ook heel sterk in zaalvoetballer Karim Bachar. Hij staat heel dicht bij de mensen en slaagt erin om veel jongens terug op het goede spoor te zetten, wat heel belangrijk is in deze tijd waarin veel jongeren gebukt gaan onder racisme en uitsluiting."

De derde voorkeurstem van Bali gaat naar Hicham El Mzairh, de Marokkaanse nieuwkomer die supersnel Nederlands leerde dankzij stripverhalen en die nu sp.a-kabinetsmedewerker is. Nummer vier is Rafike Yilmaz, alweer een kandidate van Turkse origine.

LEX MOOLENAAR

Foto Sarah Van den Elsken