Elfjes, ezeltjes, reuzen en pompoenen op 13de pompoenfeesten

Print

Elfjes, ezeltjes, reuzen en pompoenen op 13de pompoenfeesten

Essen -Al meer dan 10 jaar organiseert KWB Wildert een wedstrijd 'pompoen kweken' onder haar leden. Deze pompoenenkweek wordt afgesloten met de jaarlijkse pompoenfeesten en die vallen traditiegetrouw op de 1ste zondag van oktober.


De pompoenfeesten zijn dit jaar al aan de 13de editie toe. Een volledig jaar is de organisatie bezig met de goede planning van deze hoogdag. Maar op zondag 7 oktober is het dan zover. Dan trekt een anderhalf uur durende stoet door de straten van Wildert.
“Dit jaar rijden er zes grote praalwagens mee”, vertelt Marc Maas. De wagens worden ieder jaar mooier en mooier. Vroeger werkten we ongeveer veertien dagen aan zo’n wagen, terwijl we nu al drie maanden op voorhand beginnen. Onze grootste wagen is 7 meter lang en 2,5 meter breed. Er is ook in de hoogte gewerkt zodat de jury de wagen ook van bovenaf kan bekijken.”

Elfjes en ezeltjes

In de stoet lopen ook kinderen van school WIGO mee. Met hun zelfgemaakte praalwagentjes mogen ze meelopen in de grote stoet. Ook drie grote reuzen zullen dit jaar de stoet mee komen opfraaien. Uniek aan deze editie zijn de twintig ezeltjes die op het einde van de stoet zullen meelopen. “Ze worden allemaal mooi uitgedorst ter gelegenheid van de stoet en we hopen natuurlijk dat ze niet te koppig zijn en de stoet mooi zullen volgen”, zegt Jos Meeusen, beter gekend als Jos Pompoen. “De allerlaatste wagen is de praalwagen waarop de Oogstprinses, de kinderprinses en het prinsje zullen zitten. Ze worden begeleidt door tientallen elfjes. Een waar feest voor het oog.”

PompoenwegingOok dit jaar zullen de pompoenen digitaal gewogen worden en zal de tussenstand gevolgd kunnen worden op een groot videoscherm. “Verder zorgen we weer voor tal van randanimatie op de weide naast de bakkersmolen”, zegt Marc Maas. “Zo zullen er optredens zijn van verschillende dansgroepen waaronder de contrydancers. Ook doedelzakspelers, marionetten, vendelzwaaiers en heksen zal je op de weide tegenkomen.
Verder toont Iciar van den Bergh zijn biketrial kunsten in een spetterende show.
Voor de kinderen zijn er spel-attracties, schminken en een hindernissen-springkasteel. Met de wedstrijd ‘Pompoen gewicht schatten’ kan het publiek mooie prijzen winnen.”

Tot slot zal er weer volop geproefd kunnen worden van het exclusieve Pompoenbier, Pompoenjenever, Pompoenlikeur en nieuw dit jaar: Pompoenpralines. Deze 13de editie van de Pompoenfeesten belooft wederom een mooi volksfeest te worden.

De pompoenstoet vertrekt om 10u00 aan de bakkersmolen op Wildert. De pompoenweging vindt plaats op de feestweide naast de bakkersmolen. De inkom is gratis.

Info: www.pompoenfeesten.be

MaT
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio