"Gegevens van half miljoen Belgen gehackt"

Gegevens van half miljoen Belgen gehackt

"Gegevens van half miljoen Belgen gehackt"

Print
Rex Mundi, de hacker die eerder dit jaar al aankondigde gegevens van onder meer uitzendkantoren AGO-interim en Accord te zullen publiceren, meldt op Twitter dat hij van "een groot Belgisch bedrijf" een half miljoen klantengegevens gehackt heeft.

"Als zo'n datalek plaatsvindt, worden wij niet automatisch op de hoogte gebracht", laat Eva Wiertz, woordvoerster van de Privacycommissie, weten.

Bedrijf per e-mail ingelicht

Of de claim van Rex Mundi klopt, is niet duidelijk. De naam van het bedrijf wordt niet vrijgegeven, maar volgens Rex Mundi is het bedrijf per e-mail ingelicht. Eerder publiceerde hij wel al gegevens van onder meer Accord en de Amerikaanse kredietmaatschappij Americash Advance. Andere dreigementen werden niet uitgevoerd, maar als bewijs publiceerde hij wel al een aantal keer een voorproefje. De betrokken bedrijven lieten toen weten dat ze in ieder geval niet zijn ingegaan op de vraag van de hacker om losgeld te betalen.

"Maar als het waar is dat de hacker erin geslaagd is de persoonlijke gegevens van een half miljoen Belgen te ontvreemden, dan heeft dat een grote impact op de privacy van de slachtoffers", aldus Wiertz. "Met die gegevens wordt het makkelijker om misdrijven, zoals identiteitsdiefstallen, te plegen. Het behoort echter niet tot de standaardprocedure om in geval van zo'n lek de Privacycommissie in te lichten. Veel drukkingsmiddelen heeft de Privacycommissie echter niet. Wij hebben enkel een adviserende en bemiddelende rol."

Foto: PN
Archiefbeeld hacker

.

Nu in het nieuws