"Tieners versturen 120 sms'en per week"

Tieners versturen 120 sms'en per week

"Tieners versturen 120 sms'en per week"

Print
Tieners gebruiken hun telefoon nauwelijks om te telefoneren, maar sms'en wel veel. Dat blijkt uit het doctoraat van de Leuvense communicatiewetenschapper Mariek Vanden Abeel op basis van een bevraging eind 2010 van circa 3.000 10 tot 18-jarigen.

Wekelijks worden er gemiddeld 120 verstuurd, met pieken tot meer dan 1.000. In het 5e leerjaar van de basisschool bezit een kleine helft van de jongeren een gsm, in het 1e middelbaar bijna iedereen. De sms'en handelen vooral over dagdagelijks afspraken of 'kletsen als tijdverdrijf'.

Veertig procent sms't tijdens lessen, 70 procent gebruikt het ook om huiswerk te bespreken. Meisjes gebruiken het vaak als dagboek om persoonlijke sms'en en foto's te bewaren. Zes procent stuurde al een naaktfoto of foto in lingerie van zichzelf naar vrienden. Negen procent - vooral jongens - heeft pornografische beelden op zijn mobieltje. Alhoewel 70 procent zich ongemakkelijk voelt wanneer ze hun gsm vergeten zijn, is er volgens Vanden Abeele geen sprake van verslaving. "Ik zou eerder zeggen dat ze verknocht zijn aan hun gsm". Uit ander onderzoek blijkt volgens de onderzoekster dat overvloedig sms'en typisch tot deze levensfase behoort. "Het piekt rond 16 jaar, maar daalt net zo goed rond 25 jaar".

Gsm is overigens slechts één element in het pakket aan communicatiemogelijkheden van jongeren. Ze kunnen even moeilijk internet missen. "De gsm is op tal van manieren met hun leven verweven. Hij speelt een belangrijke rol in hun relaties met vrienden en familie. Mijn advies aan ouders is, bewaak het gsm-gebruik van je kind maar verbied het niet. Kies voor sensibilisering en ga er voor een stuk in mee", aldus Vanden Abeele.

Belga

.

Nu in het nieuws