Zeemanshuis binnenkort wellicht gesloopt

Zeemanshuis binnenkort wellicht gesloopt

Zeemanshuis binnenkort wellicht gesloopt

Print
Antwerpen - In november wordt in Antwerpen normaliter het beroemde Zeemanshuis gesloopt. Een actiegroep verzet zich daartegen en krijgt steun uit artistieke hoek.

Al sinds 1954 herbergt het Zeemanshuis in het Antwerps Schipperkwartier onder meer een hotel voor zeelui en een theater. In 2004 besliste de stad om het gebied te ontwikkelen, in samenwerking met het bedrijf SD Worx. Het buurtcomité Red Het Zeemanshuis verzette zich.

Voorzitter Kris Fierens: "Het gebouw heeft een grote architecturale waarde en door de financiële crisis is er voor de geplande kantoren en luxeappartementen geen markt meer. Wat er met het gebied na de sloop in november gebeurt, is onzeker. Voorlopig moet het Zeemanshuis wijken voor gras en grind, zoals de sloopvergunning vermeldt.

Belangenvermenging

Het gebouw kan ook niet blijven bestaan, want door het niet te slopen, moet de stad SD Worx een schadevergoeding betalen. De actiegroep pikt het ook niet dat de baas van SD Worx recent werd aangesteld als hoofd van Herita, de nieuwe, Vlaamse erfgoedkoepel. "Belangenvermenging", luidt het.

Ceo Jan van den Nieuwenhuijzen ziet geen probleem: "De Vlaamse administratie achtte het gebouw van weinig architecturaal belang en klasseerde het niet. Herita heeft absoluut geen invloed op de administratie. Bij mijn aanstelling binnen Herita hebben de leden overigens geoordeeld dat mijn leiding van SD Worx niet problematisch was wat betreft het Zeemanshuis."

De actiegroep lanceerde woensdag 'Open Archief', een project waarbij iedereen foto's via sociale media kan verzamelen. Fotograaf Dirk Braeckman nam recent nog een film op in het Zeemanshuis.

Foto; Bert Hulselmans

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio