Wim Smets beklimt zondag de Manaslu

Wim Smets beklimt zondag de Manaslu

Wim Smets beklimt zondag de Manaslu

Print
Rumst - Bergbeklimmer Wim Smets uit Rumst doet wellicht zondag een nieuwe poging om de top van de 8.163 meter hoge Manaslu in het Himalayagebergte in Nepal te bereiken. Smets ontsnapte aan de lawine die het voorbije weekend op de flanken van de Manaslu het leven kostte van zeker acht alpinisten.

Een groep van een dertigtal alpinisten, voornamelijk uit Frankrijk, Spanje en Italië, stonden op het punt om de top van de Manaslu, een van de gevaarlijkste ter wereld, te bereiken toen ze zondag voor zonsopgang werden getroffen door een muur van sneeuw en ijs. Volgens de meest recente gegevens zouden er acht doden zijn. Twee Fransen en een Canadees worden nog vermist. De Nepalese reddingswerkers willen nog tot donderdagavond naar de vermisten zoeken.

Wim Smets verbleef zondagochtend in kamp 1 en moest in allerijl de berg verlaten om plaats te maken voor de reddingswerkers. "Hij moest terug naar het basiskamp", zegt zijn broer Filip woensdagmiddag aan de telefoon. "De bergingswerken zijn intussen gestaakt en de Nepalese overheid gaf de Manaslu maandag vrij."

De weersvoorspellingen bleven gunstig en vandaag/woensdag bereikten Smets en zijn team kamp 2. Het is de bedoeling dat ze donderdag, als het weer het toelaat, naar kamp 3 trekken. Vrijdag is een rustdag en zaterdag ondernemen ze een poging om naar kamp 4 te trekken. Dat ligt op ongeveer 7.300 meter.

"Als het weer goed blijft, proberen ze zondag (30 september) de top te bereiken. Diezelfde dag moeten ze opnieuw afdalen naar kamp 2", aldus Filip Smets. De weersvoorspellingen voor de komende dagen zijn naar verluidt goed.

Belga

Archiefbeeld

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio