Duurzame vloot van stad Antwerpen uitgebreid tot 32 voertuigen

In het kader van een testproject om de markt af te tasten naar duurzame dienstvoertuigen, zet de stad Antwerpen momenteel 32 voertuigen in die volledig op een alternatieve brandstof voortbewegen. Dat heeft het Antwerpse stadsbestuur woensdag bekendgemaakt.

hmakaba

Op basis van de trajecten die de personeelsleden van de stad tijdens hun diensturen moeten volgen, wordt berekend welk van de voertuigen telkens het meest geschikt is. Tot de zogenaamde "duurzame vloot" van Antwerpen horen inmiddels een hoogtewerker, een bib-bus (een jeugdbibliotheek op wielen die aan scholen levert) en drie verhuiswagens, allen rijdend op aardgas onder hoge druk (CNG).

Daarnaast beschikt de stad ook over elektrische voertuigen: tien personenwagens, vijf bestelwagens en twaalf dienstfietsen. Een van de elektrische wagens wordt overigens gedeeld via het Cambio-systeem, om ook de inwoners van Antwerpen ermee vertrouwd te maken. Gezien de specifieke benodigdheden voor de voertuigen moest het stadsbestuur eveneens investeren in infrastructuur. Aan het administratief centrum Den Bell werden tien laadpunten geïnstalleerd voor de e-wagens en een laadpunt voor bezoekers.

Via het Havenbedrijf werd in het noorden van de stad een station geplaatst waar aardgas op hoge druk getankt kan worden. Voor de zwaardere voertuigen worden mogelijkheden voor extra tankinfrastructuur onderzocht. Sinds kort meet de stad welke voertuigen het best voor welke verplaatsingen worden ingezet. Binnen de Singel blijken de dienstvoertuigen vooral gebruikt te worden voor korte afstanden aan een lage gemiddelde snelheid, wat de dienstfietsen het meest geschikt maakt. Erbuiten valt de e-wagen te verkiezen.

BELGA
foto: BRUNO FAHY
Nu in het nieuws