Boerenbond: "Voedsel is nog nooit zo goedkoop geweest"

Boerenbond: Voedsel is nog nooit zo goedkoop geweest

Boerenbond: "Voedsel is nog nooit zo goedkoop geweest"

Print
Iedereen denkt het tegenovergestelde, maar volgende Boerenbond is voedsel nog nooit zo goedkoop geweest. De organisatie relativeert de berichtgeving rond stijgende voedselprijzen door te stellen dat gezinnen het voorbije decennium elk jaar ongeveer 12 procent van hun gezinsbudget hebben gespendeerden aan voedsel. "En percentage is niet gestegen", klink het.

"Het geeft een vertekend beeld indien men enkel focust op die voedingsgrondstoffen die (tijdelijk) duurder worden. We moeten de hele winkelkar bekijken, en dit over een langere periode. Voedsel is nog nooit zo goedkoop geweest", aldus de Boerenbond.

1980

Dat aardappelen, graan en sommige groenten op dit moment relatief duur zijn, relativeert Boerenbond: "De graanprijs die de akkerbouwers vandaag krijgen ligt even hoog als wat hun ouders kregen in 1980. Is het graan nu te duur of was het vele jaren te goedkoop?".

De huidige aardappelprijs vergelijken met de prijs van vorig seizoen noemt Boerenbond te gek. "In 2011 verkochten landbouwers fors onder productieprijs. Op sommige ogenblikken mocht men de aardappelen bijna gratis weggeven."

De varkenshouderij produceerde meerdere jaren onder, of net tegen kostprijs. Eindelijk komen daar nu enkele centen bij. De vraag is voor hoe lang, luidt het.

Lees ook: Aardappelprijs stijgt dit najaar met 40%, prijs groenten met 12%

Belga
Foto PhotoNews

.

Nu in het nieuws