Dure stookolie brengt gezinnen en handelaars in moeilijkheden

Dure stookolie brengt gezinnen en handelaars in moeilijkheden

Dure stookolie brengt gezinnen en handelaars in moeilijkheden

Print
Met koudere tijden voor de deur en de stijgende olieprijzen doen steeds meer mensen een beroep op het stookoliefonds om hun verwarming te kunnen betalen. Walter Kuylen, de directeur van het Sociale Verwarmingsfonds, verwacht dat ongeveer 130.000 gezinnen dit jaar zullen aankloppen voor steun. Dat zei hij woensdag op de VRT-radio.

Morgen gaat de prijs voor huisbrandolie alweer met 1,8 eurocent omhoog. Bij bestellingen van minstens 2.000 liter betaalt u vanaf dan tot 0,906 euro per liter. Wie minder dan 2.000 liter bestelt, betaalt maximaal 0,9322 euro per liter, aan de pomp is dat 1,028 euro per liter.

Veel geld voor veel mensen, zo blijkt uit de cijfers van het Sociale Verwarmingsfonds. Volgens Walter Kuylen deden in 2010 120.000 gezinnen een beroep op het stookoliefonds. In 2011 steeg hun aantal met 5.000, om vermoedelijk in 2012 de kaap van de 130.000 gezinnen te ronden.

Kuylen zegt dat de stijging voor een stuk te wijten is aan de grotere bekendheid van het fonds. "Maar de middenklasse wordt ook steeds meer bedreigd, en mensen moeten daarom helaas beroep doen op het verwarmingsfonds."

Handelaars in moeilijkheden

Maar ook brandstofhandelaars komen almaar meer in de problemen door die hoge olieprijzen. Brafco, de Belgische Federatie der Brandstoffenhandelaars, heeft daarom een gemotiveerd bezwaarschrift ingediend bij de federale overheid.

"Het is door de hoge brandstofprijzen moeilijk voor de brandstoffenhandelaars om te overleven", aldus Johan Mattaert, algemeen directeur van Brafco. "We merken dat heel veel kleine handelaars het niet meer zien zitten en de deuren sluiten."

Brafco heeft om enkele aanpassingen gevraagd. Het gaat bijvoorbeeld om een wijziging van de distributiemarge: de vergoeding waarmee de petroleumindustrie haar volledige distributie-infrastructuur moet bekostigen, van opslag over transport tot en met de exploitatie van het pompstation.

Daarnaast moeten de handelaars die petroleumproducten leveren de accijnzen zelf voorschieten. Bij wanbetalers zijn ze het geld kwijt. Dat vindt Brafco onredelijk.

Belga
Archieffoto PhotoNews

.

Nu in het nieuws