Regering feliciteert politie na rellen

Print
De Spaanse regering heeft zich woensdag lovend uitgelaten over het optreden van de politie tijdens de rellen in Madrid dinsdagavond. Op verschillende beelden is te zien hoe manifestanten zeer hardhandig werden aangepakt.

Duizenden Spanjaarden kwamen dinsdagnamiddag samen op het Neptunusplein in Madrid. Ze protesteerden er aan het parlementsgebouw tegen het bezuinigingsbeleid van de regering Rajoy. De betoging verliep aanvankelijk rustig, maar naarmate de avond viel werd de sfeer steeds grimmiger. Manifestanten gooiden met stenen naar de agenten, die de wapenstok en rubberen kogels inzetten.

Volgens de laatste balans vielen bij de actie, die '25-S Rodea el Congreso' ('25 september, Omsingel het congres') wordt genoemd, 64 gewonden. Er werden ook 35 mensen gearresteerd.

Spaans minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández Díaz zag geen erg in het bijzonder hard optreden van de nationale politie. "Zij hebben ongelofelijk goed werk verricht", meent Fernández Díaz. "De agenten zagen zich genoodzaakt om de betoging, die trouwens illegaal was, tot een einde te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat er een aantal protestanten waren die extreem veel geweld gebruikten."

Eerder op de dag verdedigde ook Cristina Cifuentes, afgevaardigde van de regering in Madrid, het optreden van de politie tegen de betogers.

Lees ook: Protest in Madrid mondt uit in geweld

De leiders van de protestbeweging hebben opgeroepen om woensdag om 19 uur opnieuw samen te komen op het Neptunusplein in Madrid. Cifuentes laat in een reactie weten dat ook deze samenkomst "illegaal" is en "dat de wet zal worden toegepast met alle mogelijke gevolgen."

Bekijk hier enkel beelden via Youtube:

Foto AFP

.

Nu in het nieuws