1 / 2

Grieks akkoord over 12 miljard extra besparingen (fotoalbum)

Tienduizenden Grieken nemen woensdag deel aan een algemene staking tegen een nieuw besparingsprogramma dat is afgesloten tussen de Griekse regering en de trojka (Europa en het IMF). Het gaat om het eerste massaprotest sinds de nieuwe Griekse regering haar intrek nam in het parlement.

fvranckx

In de rand van de betoging van duizenden mensen in de Griekse hoofdstad Athene is het op het plein voor het parlement tot ongeregeldheden gekomen. Zo'n 200 gemaskerde manifestanten gooiden met brandbommen en stenen naar de ordediensten. Die zetten op hun beurt traangas in, zo was te zien op de televisie. Duizenden betogers vluchtten daarop naar omliggende straten.

Nieuwe belastingen

Ondertussen heeft de Griekse premier Antonis Samaras met zijn minister van Financiën Ioannis Stournaras een akkoord gevonden voor 11,88 miljard euro aan nieuwe besparingen. Over de inhoud van het plan is nog niets bekend, maar het zou voor 2 miljard euro nieuwe belastingen bevatten.

Het plan zal nu worden overgemaakt aan de coalitiepartners binnen de regering. Als die het licht op groen zetten, zal het worden voorgelegd aan de trojka (Europa, ECB en IMF), waarna het Griekse parlement zijn zegje kan doen. De trojka wordt in principe zondag in Athene verwacht.

De kansen dat de bezuinigingsmaatregelen worden teruggeschroefd zijn zo goed als onbestaande. Zondere verdere internationale hulp gaat Griekenland heel gauw bankroet.

Belga Foto's Reuters

MEER OVER Griekenland