Nieuwe leeszaal voor het Turnhoutse Stadsarchief

Print

Nieuwe leeszaal voor het Turnhoutse Stadsarchief

Turnhout - Al meer dan een halve eeuw bevindt de leeszaal van het Stadsarchief zich in de kelders van het Turnhoutse Stadhuis op de Grote Markt. Daar komt vanaf 6 oktober 2012 verandering in.
Op de benedenverdieping van het gebouw – de voormalige lokettenzaal van de dienst bevolking – is een moderne publieksruimte ingericht waar jong en oud in optimale omstandigheden opzoekingen kunnen doen over Turnhout en de Antwerpse Kempen.

De nieuwe studiezaal omvat naast naslagwerken en de registers voor stamboomonderzoek, ook een uitgebreide handbibliotheek over de Kempen. Iedereen kan de boeken vrij inkijken. PC’s staan ter beschikking om gedigitaliseerde documenten en foto’s te raadplegen en op elke zitplaats is het mogelijk om de eigen laptop in te pluggen. Fotokopiëren is eveneens mogelijk.

Indien bezoekers dit wensen, kunnen ze hun opzoekingswerk voorbereiden via www.stadsarchiefturnhout.be. Deze website biedt een mooi overzicht van de beschikbare boeken en archieven. De medewerkers aan de infobalie staan steeds klaar om iedereen verder te helpen met specifieke vragen.

Op zaterdag 6 oktober 2012 van 10 tot 16 uur houdt het Stadsarchief een opendeurdag. De archiefmedewerkers en vrijwilligers demonstreren de state-of-the-art bookscanner, het opzoeken van informatie in de wetenschappelijke bibliotheek en het archief, en het raadplegen van het filmarchief. Daarnaast tonen verwante verenigingen of instellingen hun werking: de Erfgoedcel Noorderkempen, de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria, en Familiekunde Vlaanderen / afdeling Kempen. De ‘Heren van Turnhout’ zorgen dat die dag alles naar wens verloopt.

Vanaf dinsdag 9 oktober 2012 is het Stadsarchief weer op de normale tijdstippen toegankelijk: dinsdag tot vrijdag, telkens van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16.30 uur. Iedereen is welkom voor een bezoek. Al was het maar uit nieuwsgierigheid of om de opvallende belettering op de glazen wanden te ontcijferen!

Foto’s: Vrijwilliger André Van Gompel en archiefmedewerker Kathleen Wijnen laden de nieuwe kasten in.

Toon Verheijen
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio