Aantal woninginbraken daalt met 32,5%

In Zandhoven leeft al een tijdje de perceptie dat er veel woninginbraken zijn, maar nieuwe cijfers spreken dat nu tegen. Het aantal woninginbraken in de eerste acht maanden van dit jaar ligt 32,5 procent lager dan in dezelfde periode van 2011.

Kristin Matthyssen

De politiezone Zara noteerde voor de eerste acht maanden van dit jaar 160 inbraken in woningen in Zandhoven en Ranst. Dat is één inbraak om de anderhalve dag. In dezelfde periode in 2011 werden evenwel 237 diefstallen in woningen geregistreerd, wat neerkomt op dagelijks een woninginbraak. De nieuwe cijfers betekenen een daling met 32,5 procent.

Een pasklaar antwoord om de daling te verklaren bestaat er volgens commissaris Paul Roofthooft van de zone Zara niet. Maar er zijn wel indicaties.

"2011 was een heel zwaar jaar voor woninginbraken. We hebben ook enkele arrestaties kunnen verrichten en enkele inbrekersbendes kunnen oprollen, meestal na tips van inwoners die iets verdachts hadden opgemerkt. Wij vragen de inwoners dan ook alert te blijven, want we zien dat de inbraken deze maand, in september, weer wat toenemen.

Het zwaartepunt van de woninginbraken ligt traditioneel tussen eind oktober en februari, als het 's avonds vroeg donker is en de mensen geld nodig hebben voor de feestdagen." Het inbrakencijfer voor Zandhoven ligt lager dan in Ranst, wat betekent dat de daling in Zandhoven nog meer bedraagt dan 32,5 procent.

"Ik ben heel blij om dat te horen", reageert burgemeester Luc Van Hove (CD&V) van Zandhoven. "Naar wat ik vernam, hebben de inbrekers hun terrein meer verplaatst naar de rand van Antwerpen. Zo telt Ranst de meeste woninginbraken nabij de grens met Wommelgem." Van Hove benadrukt dat hij nog geen victorie kraait. "Elke inbraak is er een te veel. Ons agentenkorps is licht versterkt en er zijn 's nachts ook meer patrouilles onderweg.

Maar we hebben niet alles in eigen hand. Het aantal woninginbraken is afhankelijk van veel factoren, onder meer van de strafuitvoeringsrechtbank en de Dienst Vreemdelingenzaken." Leden van BIN's (Buurt Informatie Netwerken) worden trouwens alleen nog van een inbraak verwittigd als die zich in de onmiddellijke omgeving afspeelt.

"Dat is vorig jaar zo overeengekomen met de verantwoordelijken van de BIN's", vertelt commissaris Roofthooft. "Iemand uit Pulderbos die gewaarschuwd wordt dat er in Massenhoven ingebroken is, gaat niet speciaal zijn licht buiten aansteken of voorzorgen treffen." Vlaams Belang-voorzitter en gemeenteraadslid Paul Stulens, die onder meer van de woninginbraken zijn verkiezingsthema heeft gemaakt, is niet onder de indruk van de cijfers. "Het is goed nieuws, maar het jaar is nog niet uit. Momenteel doet het weer heel lelijk. De voorbije weken kregen we opnieuw veel telefoons van inwoners uit Zandhoven bij wie is ingebroken." KMaMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio