Staking haven: "Nog niet alle achterstand weggewerkt"

De achterstand in de Antwerpse haven na de goederenspoorstaking van maandag en dinsdag is nog niet volledig weggewerkt. Dat zegt de woordvoerster van NMBS Logistics woensdag. "Er worden extra mensen en middelen ingezet."

Van maandagochtend tot dinsdagmiddag staakten verschillende werknemers uit het NMBS-depot Antwerpen-Noord. Aanleiding was onzekerheid over het statuut waarmee personeel van NMBS Technics aan de slag zou moeten na een overstap naar NMBS Logistics.

Dinsdagnamiddag werd een principeakkoord bereikt over een aantal eisen van de vakbonden. Daarop werden de blokkades op belangrijke knooppunten opgebroken.

Dagelijks rijden er zowat 250 treinen in en uit de haven. Die achterstand moet weggewerkt worden. "Dat doen we door extra mensen en middelen in te zetten," zegt Veerle Van Mierlo, woordvoerder van NMBS Logistics.

"We bekijken eerst welke treinen prioriteit moeten krijgen, zodat in geen enkel bedrijf de productie stopgezet moet worden. Voor bedrijven die meerdere keren per week goederen laten vervoeren, verlengen we de treinen die al gepland stonden. In de loop van donderdag zou alle vertraging opgelost moeten zijn."

NMBS Logistics benadrukt dat het vooral het vertrouwen bij de klanten wil herstellen. "We volgen daarom ook met bijzondere aandacht de gesprekken over de herstructurering van de NMBS op nationaal niveau," aldus nog Van Mierlo.

Foto Joris Herregods

Nu in het nieuws