Openbare netheid in steden en gemeenten gaat erop vooruit

Openbare netheid in steden en gemeenten gaat erop vooruit

Openbare netheid in steden en gemeenten gaat erop vooruit

Print
Hoe proper zijn onze steden? Alleszins properder dan 8 jaar geleden! Uit het onderzoek dat Test-Aankoop in de aanloop naar de gemeenteverkiezingen voerde in 40 Belgische steden en gemeenten, blijkt een zekere vooruitgang.

Drie vierde haalt vandaag een goede score. Drie steden verdienen de maximumscore: Sint-Truiden, Oostende en Sint-Lambrechts-Woluwe. Omgekeerd krijgen Anderlecht, Brussel en Herstal een slechte beoordeling. In de provincie Antwerpen scoort Turnhout beter dan Mechelen, Brasschaat en Antwerpen.

Het resultaat van de enquête getuigt van een groeiende bewustwording bij zowel de burger als de overheid. Maar er blijven nog een aantal probleemzones bestaan.

Zo blijkt sluikstorten het grootste probleem: daar heeft 80 % van de bezochte steden en gemeenten mee te kampen, ondanks hun concrete inspanningen om het probleem aan te pakken, voornamelijk in de hoofdstad.

Andere veel voorkomende problemen zijn graffiti (in 42,5 % van de bezochte steden en gemeenten), extreem verloederde plaatsen of “black points” (42,5 %), overvolle openbare vuilnisbakken (37,5 %), stadskankers (37,5%), dierlijke uitwerpselen (27,5 %), wildplakken (17,5 %) en vervuilde waterlopen en kanalen (16 %).

.

Nu in het nieuws