Deense spermadonor geeft genetische ziekte door

Deense spermadonor geeft genetische ziekte door

Deense spermadonor geeft genetische ziekte door

Print
Een Deense spermadonor heeft een genetische ziekte doorgegeven aan ten minste negen van de 43 kinderen die hij verwekt heeft. Veertien fertiliteitscentra maakten gebruik van zijn sperma. In België zijn er voorlopig geen nakomelingen van de man bekend.

Het Deense televisieprogramma 21 Søndag deed de onthulling op de publieke omroep DR. De man doneerde sperma bij de Nordisk Cryobank, een spermabank waar ook Belgische fertiliteitscentra geregeld beroep op doen. Negen van zijn 43 nakomelingen werden geboren met neurofibromatosis 1 (NF-1). Deze genetische aandoening treft normaal een op de 3000 mensen.

De neurologische ziekte veroorzaakt gezwellen, die kunnen leiden tot epilepsie, blindheid en leermoeilijkheden. Kenmerkend zijn de koffiekleurige huidvlekken.

Volgens Anne Marie Vangsted van het Deense gezondheidsagentschap werden er nog twee baby's verwekt met het sperma, nadat de Nordisk Cryobank op de hoogte was gebracht van het probleem. In juni 2009 ontving de spermabank een eerste waarschuwing dat er een kind geboren was met NF-1 met donorzaad van de bewuste man. De Nordisk Cryobank had op dat moment volgens de regels van de wet het sperma niet meer mogen verkopen aan fertiliteitsklinieken, maar deed dat wel.

Lone Søndergaard, moeder van een van de zieke kinderen, vindt het onvoorstelbaar hoe nonchalant de spermabank werkt. "Ik dacht altijd dat er gescreend werd op erfelijke ziektes."

Nordisk Cryobank overtrad ook het wettelijk quotum. In Denemarken mag een spermadonor maximaal 25 kinderen verwekken, terwijl deze donor 43 nakomelingen heeft.

Vanaf 1 oktober komt er een nieuwe wet die stelt dat een donor maximaal 12 kinderen mag verwekken.

Kristin Matthyssen

Foto: Enkele kinderen van de Deense donor

Foto 21 Sondag

.

Nu in het nieuws