Dossier Ford Genk

Honderden banen weg bij Ford Europa: "Allicht eerst andere vestigingen in vizier"

Voor de vakbonden bij Ford Genk komen de berichten over het verdwijnen van enkele honderden banen bij de Europese Ford-fabrieken niet als een verrassing. "Het valt af te wachten waar de zwaarste klappen zullen vallen, maar wij gaan ervan uit dat er eerst andere vestigingen geviseerd worden", aldus Luc Prenen (ACV). "Mochten we toch de vraag krijgen naar brugpensioen, zullen we daar niet weigerachtig tegenover staan", vult Rohnny Champagne (ABVV) aan.

De nieuwsberichten van de Duitse en Nederlandse persagentschappen verbazen de vakbondsleiders bij Ford Genk niet. "Dit zijn allicht de eerste ballonnetjes die worden opgelaten in het totale plan van de Europese herstructureringen", zegt Luc Prenen. "Dat is dus normaal. Alleen wachten we af waar de zwaarste klappen zullen vallen. Wij gaan ervan uit dat de fabrieken met overcapaciteit eerst aan de beurt zijn, en Ford Genk dus zal gespaard blijven. We hebben een akkoord waarin staat dat er voor eind 2014 niemand gedwongen de laan wordt uitgestuurd."

Mocht er aan de werknemers van Ford Genk een vrijwillige regeling worden voorgesteld, staan de bonden hier wel open voor. "Brugpensioen is zeker een optie", aldus nog Prenen. Zijn collega van het ABVV zit op dezelfde lijn: "Als die vraag ons wordt gesteld, zullen we daar zeker over onderhandelen", aldus Rohnny Champagne. "Tot dusver is er tegen ons echter nooit over enige vorm van vertrekregelingen gesproken. Dus wachten we af tot die situatie zich eventueel voordoet."

Foto Reuters