Arbeiders Sleurs ontslagen via sms: "Schandalig én onwettig"

Arbeiders Sleurs ontslagen via sms: Schandalig én onwettig

Arbeiders Sleurs ontslagen via sms: "Schandalig én onwettig"

Print
Met een simpel sms’je hebben de 82 werknemers van metaalbedrijf Sleurs Industries in Balen te horen gekregen dat ze ontslagen zijn. “Een sociale schande en bovendien niet wettelijk”, zegt Roger Blanpain, professor arbeidsrecht.

Het berichtje via sms kwam na een lange werkdag binnen, zo meldt Gazet van Antwerpen. Letterlijk staat er: “Tot onze grote spijt moeten wij u via deze weg informeren dat de firma Sleurs Industries vandaag de boeken heeft neergelegd en dus het faillissement heeft aangevraagd. Tot nadere instructies van de curator moet u niet komen werken. (...). Met beleefde groeten. De directie van Sleurs Industries nv.”

Een werknemer ontslaan via een sms’je, het is ongezien. “Maar het is ook onmenselijk én onwettelijk”, benadrukt professor emeritus Blanpain. “Een ontslag via sms kan enkel als het om een dringende reden gaat zoals diefstal of geweld. Het gaat dan om een fout die de verdere samenwerking onmogelijk maakt. Maar daar is bij dit faillissement geen sprake van.”

De werknemers kunnen volgens hem een klacht indienen bij de sociale inspectie. “De werkgever moet de onmiddellijke verbreking van de arbeidsovereenkomst ook altijd via een aangetekende brief melden”, zegt de professor arbeidsrecht.

Die brief, met dezelfde mededeling als in het sms’je, hebben de werknemers pas gisteren gekregen. Een dag na de sms.

BVDL,WB

Foto Bert De Deken

.

Nu in het nieuws