Iedere week verdwijnen vier demente bejaarden

De cel Vermiste Personen van de federale politie moet gemiddeld vier keer per week met de grote middelen uitrukken om een dementerende bejaarde op te sporen. Dat zegt commissaris van de cel Alain Remue, die hulpverleners oproept tot meer alertheid.

"In 2011 hadden we in totaal 1.604 verdwijningsdossiers in ons land. Daar waren 148 verdwenen demente bejaarden bij", zegt Remue in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

"Dit jaar zullen er dat minstens zoveel zijn. Allicht nog meer zelfs. Op vier na hebben we alle vermiste 65-plussers in 2011 levend teruggevonden. Vaak na een intensieve speurtocht waarbij speurhonden en een helikopter werden ingezet. In negen op de tien gevallen wordt de vermiste wel in de onmiddellijke omgeving van de instelling waar hij verblijft teruggevonden."

Alarm

Volgens commissaris Remue moeten we ons nog bewuster worden van het groeiend probleem en dringend werk maken van meer camerabewaking in instellingen of zelfs antiverdwaalsystemen waarbij een alarm afgaat als de dementerende bejaarde buiten een bepaalde zone komt.

"Want het probleem van dolende demente bejaarden gaat er in de komende jaren alleen maar groter op worden", zegt Remue.

De cel Vermiste Personen en het Expertisecentrum Dementie hebben een speciaal protocol uitgewerkt voor vermiste dementerenden. "Bedoeling is dat het woon- of zorgcentrum zo nauwkeurig mogelijk (en deels op voorhand) een vragenlijst invult. Als de politie er dan wordt bijgeroepen, weet die precies wie waar te zoeken.

TG

Nu in het nieuws