Zure hosties nieuw streekproduct

Zure hosties nieuw streekproduct

Zure hosties nieuw streekproduct

Print
Turnhout - De zure ouwels of zure hosties zijn dinsdag uitgeroepen tot nieuw streekproduct voor Vlaanderen. Het snoepbedrijf Astra Sweets uit Turnhout is de enige producent in de België die de lekkernij nog maakt.

Iedereen kent ze wel, de snoepjes die het uitzicht hebben van hosties. Eenmaal in de mond smelt het deeg en verspreidt de zure inhoud zich.

Ouwel is een andere benaming voor eetpapier. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft het snoepgoed erkend als nieuw streekproduct voor Vlaanderen.

De zure ouwel is ouderwets snoepgoed dat is ontwikkeld in Antwerpen en vandaag nog van de band rolt bij de firma Astra Sweets in het Kempense Turnhout.

Wereldwijd succes


“Deze lekkernij is intussen wereldwijd een groot succes. De oorsprong van de zure ouwel ligt bij het Antwerpse ouwelbedrijf Belgica, dat rond 1951 een alternatief zocht voor zijn kerkhosties, waarvoor de bestellingen op het eind van de jaren veertig terugliepen”, is de uitleg van VLAM.

Andere nieuwe erkende streekproducten zijn het Limburgs boekweitmeel uit Zutendaal, de jonge jenever en oude graanjenever uit de Vlaamse Ardennen van Braeckman Graanstokerij en de Hasseltse speculaas van Bakkerij St-Marie.

BVDL

Foto Bert De Deken

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio