Rel over schepen Salmi in gemeenteraad

Rel over schepen Salmi in gemeenteraad

Rel over schepen Salmi in gemeenteraad

Print
Mechelen - De laatste gemeenteraad in Mechelen van deze bestuursperiode is dinsdagavond bijzonder chaotisch verlopen. Aanleiding is een nieuwe politieke rel over de vrouwonvriendelijke uitspraak van schepen Ali Salmi enkele weken geleden op RTV.

Met een resolutie wilde Vlaams Belang de schepen laten terechtwijzen door de voltallige gemeenteraad. Die kreeg de steun van de CD&V-N-VA-fractie. Maar burgemeester Bart Somers (Open Vld) kwam namens de meerderheid met een amendement als alternatief. Daarin stond dat de gemeenteraad kennis neemt van de verontschuldigingen van Salmi, en dat hij ondubbelzinnig afstand neemt van zijn uitspraak en zich volmondig schaart achter het genderbeleid dat hij mee heeft uitgewerkt.

Krachtlijnen


De gemeenteraad bevestigt op haar beurt ondubbelzinnig de krachtlijnen van dat beleid. "Het amendement was een afgezwakte versie van onze visie die hij er wilde doorjagen", zegt Frank Creyelman.

Daarop werd de raad op vraag van de oppositie geschorst. Vervolgens diende CD&V-N-VA nog twee extra amendementen in. Zo werd door raadslid Karel Van Butsel, afscheidnemend kopman van de christen-democraten, het ontslag van Salmi geëist uit zijn functies als schepen van Gelijke Kansen en Emancipatie.

"Wat Hoefkens deed, zich verontschuldigen en dan zijn kapiteinsband afgeven, weigert Salmi", zegt hij. De schepen was daar niet mee opgezet. Uiteindelijk werden de aangebrachte punten van de oppositie door de meerderheid weggestemd. "Nochtans was de coalitie eigenlijk niet met voldoende mensen aanwezig om wettig te vergaderen", stelt Marc Hendrickx.

"Schande"


De oppositie verliet de vergadering, en voor het stadsbestuur zat er niets anders op dan de afwezige raadsleden Greet Geypen en Ludwig Neefs (Open Vld) op te trommelen, want ook Anissa Temsamani (sp.a) was opnieuw afwezig om de coalitie aan een meerderheid te helpen. Bart Somers spreekt schande over de actie van de oppositie.

"De oppositie gaat menselijk en deontologisch in de fout. Na een schepen die kankerpatiënt is, moest nu ook een vrouw in moederschapsverlof opdraven. Dit is ongezien in de Mechelse politiek", reageert hij.

Hendrickx: "Alle begrip voor Geypen haar moederschapsverlof, maar ze kan wel campagne voeren op de braderie en tijdens een actie op de Jubellaan. Het is duidelijk dat deze coalitie zich naar het einde sleept."

Schepen Salmi biedt nogmaals zijn excuses aan. Ik heb een ongelukkige uitspraak gedaan, en het was nooit mijn bedoeling om vrouwen te beledigen. Geweld tegen vrouwen kan voor mij niet."

SVH

Lees ook: Schepen Ali Salmi zegt sorry voor kwetsende uitspraken
En: Politieagent pakt persmensen aan

SVH

Foto: Ali Salmi

Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio