Protest in Madrid mondt uit in geweld (fotoalbum)

Print

Protest in Madrid mondt uit in geweld (fotoalbum)

Het protest van duizenden Spanjaarden tegen het bezuinigingsbeleid dinsdagavond in Madrid is uitgemond in geweld tussen ordetroepen en demonstranten. De politie vuurde rubberen kogels af op de menigte en chargeerde met de wapenstok. Volgens de hulpdiensten vielen daarbij minstens 60 gewonden, onder wie 27 agenten. De politie pakte al 26 demonstranten op.

Het protest op het Neptunusplein nabij het parlementsgebouw verliep uiterst grimmig. "Ontslag" en "buiten" riep de menigte terwijl de parlementsleden in plenaire zitting een nieuwe besparingsronde bespreken. "Dit zijn onze wapens", schreeuwde de menigte met de handen gestrekt in de lucht, tegenover de ordetroepen die ingrepen.

Na inzet van de wapenstok en rubberen kogels werden de manifestanten, sommigen gemaskerd en smijtend met stenen naar de agenten, uiteengedreven naar de aanpalende straten. "Het verenigde volk zal nooit overwonnen worden", riepen opposanten daarbij. Nadien gingen politie en groepjes opposanten verspreid in het stadscentrum opnieuw in de clinch.

In de namiddag had de politie al een eerste keer gechargeerd met de wapenstok.

Verschillende organisaties, ontsproten uit de Indignados, hadden via sociale media opgeroepen tot het protest. Ze noemden hun beweging "Omsingel het Congres". Om dat te verhinderen was de politie, in gevechtskledij, in groten getale aanwezig. 1.500 agenten werden ingezet in het stadscentrum. Volgens de lokale overheden waren er ongeveer 6.000 demonstranten.

Foto Reuters

.

Nu in het nieuws