Erdman wil extra staatssecretaris voor Justitie

Erdman wil extra staatssecretaris voor Justitie

Erdman wil extra staatssecretaris voor Justitie

Print
De Antwerpse advocaat Fred Erdman (79) wil dat er naast de minister van Justitie een aparte staatssecretaris komt voor de gerechtelijke hervorming én voor de justitiegebouwen en gevangenissen. "Dan kan de minister zich met beleid bezighouden en moet ze niet als een brandweerman naar iedere faits divers hollen om de brandjes te blussen met een steekvlamwet".

Erdman verdedigde als advocaat o.a. prins Laurent. Maar hij is niet alleen advocaat, hij was vroeger ook SP-voorzitter én voormalig voorzitter van de Kamercommissie Justitie onder Justitieminister Marc Verwilghen (Open Vld). In 2004 stelde hij in opdracht van minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) een rapport met 200 ideeën samen om Justitie te hervormen. Dat heette 'De Justitiedialogen'. Daar is nu acht jaar later nog maar weinig van gerealiseerd. In ieder geval zijn de drie grote doelstellingen die het vertrouwen in het gerecht moesten herstellen (de rechtszaken sneller laten verlopen, justitie begrijpelijker en doorzichtiger maken voor de burger en justitie goedkoper maken) niet gerealiseerd.

Erdman is streng voor de vele "steekvlamwetten" (over strafverzwaring voor geweld tegen de politie, over homofoob geweld, over de voorwaardelijke invrijheidsstelling), die volgens hem de problemen niet oplossen. Hij vindt dat de wet op de voorwaardelijke invrijheidsstelling niet moet worden hervormd. Hij vindt ook dat de hervorming van het assisenhof niet geslaagd is omdat assisenzaken nog altijd te lang duren. Hij spreekt zich ook uit tegen de Wet-Franchimont, die "een procedure in de procedure" is geworden en de rechtsgang behoorlijk vertraagt.

Lees het volledig interview met Fred Erdman op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Foto: Fred Erdman

Foto Patrick De Roo

.

Nu in het nieuws