Obama veroordeelt antiwesters geweld

Obama veroordeelt antiwesters geweld

Obama veroordeelt antiwesters geweld

Print
De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag in het algemeen debat van de Algemene VN-Vergadering de jongste golf van anti-Amerikaans geweld in het Midden-Oosten, waarbij talrijke mensen zijn omgekomen, veroordeeld.

"Er bestaan geen woorden die het doden van onschuldigen rechtvaardigen", zei het Amerikaanse staatshoofd. "Er bestaat geen video die een aanval op een ambassade rechtvaardigt".

Obama had het daarbij over de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi waarbij de VS-ambassadeur is omgekomen. Hij zag de aanval op de diplomatieke missie als een aanval op de VS. "Het doden van Amerikaans ambassadeur Chris Stevens in dat land is ook een aanval op de idealen van de VN om mensen hun meningsverschillen vreedzaam te laten oplossen". "Vandaag moeten wij verklaren dat geweld en intolerantie geen plaats in onze Verenigde Naties hebben", zei de Amerikaanse president.

"Ook belediging voor Amerikanen"

Hij noemde de omstreden video over de profeet Mohammed "niet alleen een belediging voor de moslims, maar ook voor de Amerikanen". De VS verwelkomen mensen van alle rassen en godsdiensten. "Wij begrijpen dat mensen zich door de video gekrenkt voelen, want er zijn miljoenen van onze burgers onder hen".

Obama zei dat zijn regering niets met de film van doen heeft. Zij bant hem echter niet omdat de Amerikaanse grondwet de vrijheid van mening(suiting) beschermt. Amerikanen zullen wereldwijd voor dit recht strijden, zodat mensen ongehinderd voor hun inzichten kunnen uitkomen. "Zelfs inzichten waarmee we het niet eens zijn".

Foto AFP

.

Nu in het nieuws