Staking haven: "Dit is de domheid voorbij"

Door de staking bij het goederenspoorvervoer in de Antwerpse haven kunnen zowat 250 treinen niet in of uit het havengebied. De schade wordt geraamd op een half tot één miljoen euro. CEO van het Havenbedrijf Eddy Bruyninckx noemt de staking "onverantwoord en slecht voor het imago" en "de domheid voorbij".

drombouts

Sinds maandagochtend legden verschillende werknemers van het NMBS-depot Antwerpen-Noord het werk neer. Oorzaak is de onzekerheid over het nieuwe statuut dat werknemers krijgen die overstappen naar de NMBS-dochter NMBS Logistics.

Werknemers blokkeren een of meerdere belangrijke spoorknooppunten, zoals dat aan Schijnpoort. Volgens NMBS Logistics gaat over het een kleine kern die alles blokkeert, volgens de vakbonden loopt de stakingsbereidheid op tot 60 procent.

"Domheid voorbij"

Door de blokkering van de sporen kunnen zowat 250 goederentreinen de haven niet in of uit. CEO van het Gemeentelijk Antwerps Havenbedrijf Eddy Bruyninckx is niet te spreken over de actie: "De staking is onverantwoord en slecht voor het imago van de Antwerpse haven. Het goederenvervoer via de Antwerpse haven is goed voor 40 tot 50 pct van het totale Belgische spoorgoederenvervoer. Dat wordt dan doorkruist door lichtzinnige acties van mensen die de tak afzagen waarop ze zitten. Hier schieten woorden tekort, dit is de domheid voorbij."

Het Havenbedrijf schat de economische schade op 500.000 tot 1.000.000 euro per dag, al benadrukt men dat de schade niet alleen in euro's uit te drukken valt.

Belga

Archieffoto JVDP

Nu in het nieuws