Madrid ongerust over "instabiliteit" die Catalonië veroorzaakt

Madrid ongerust over instabiliteit die Catalonië veroorzaakt

Madrid ongerust over "instabiliteit" die Catalonië veroorzaakt

Print
De Spaanse regering is ongerust over de "enorme instabiliteit" die de spanningen in Catalonië veroorzaken. In de regio start een drie dagen durend debat dat tot vervroegde verkiezingen kan leiden.

"Ik geloof dat het debat op dit moment een enorme instabiliteit schept", aldus de woordvoerster van de conservatieve regering, Soraya Saenz de Santamaria, op de radio Cadena Ser.

Gemiste kans

De Catalaanse president Artur Mas beschuldigde donderdag Spanje ervan "een historische kans" te hebben gemist door geen onderhandelingen te willen voeren over een budgettaire autonomie voor de regio. Catalonië en Madrid verkeren in een open crisis, onder meer naar aanleiding van de onafhankelijkheidsbeweging in de regio.

De woordvoerster riep Mas op goed na te denken over de prioriteiten van de bevolking, naar aanleiding van de ernstige economische crisis in het land. "Ik vraag hem om meer aan de werklozen in Catalonië te denken", klonk het. "Want met zijn acties is hij bezig een nieuwe crisis aan de crisis toe te voegen."

Financiële betrouwbaarheid

De woordvoerster zegt dat een institutionele crisis schadelijk voor Spanje is. Vooral ook omdat de markten het land in de gaten houden, aangezien getwijfeld wordt aan zijn financiële betrouwbaarheid.

Het parlement van Catalonië start dinsdag een debat van drie dagen over het algemeen beleid. De nationalistische partij CiU van Artur Mas roept op om een tekst te stemmen, die vraagt "de wil van het Catalaanse volk te consulteren", aldus de krant El Pais. Die tekst kan dus tot vervroegde regionale verkiezingen leiden.

Foto AFP: de Catalaanse president Artur Mas.

.

Nu in het nieuws