Proces over btw-fraude van tientallen miljoenen euro's begonnen

Proces over btw-fraude van tientallen miljoenen euro's begonnen

Proces over btw-fraude van tientallen miljoenen euro's begonnen

Print
Vanmorgen begon voor de correctionele rechtbank van Tongeren een grote zaak rond het illegale transport van trekkers naar het buitenland. Volgens de betichting werden door de gigantische carrousel tientallen miljoenen euro's aan btw verduisterd. 47 beklaagden - 35 personen en 12 bedrijven - staan terecht.

Het onderzoek startte in 2003. De spilfiguur is een 73-jarige Belg met woonplaats in Tenerife en een truckcenter in het West-Vlaamse Gits (Hooglede). De commissaris van de Federale Gerechtelijke Politie toonde een uitgebreide Powerpointpresentatie om de ingewikkelde constructie te verduidelijken.

"Dit is complete waanzin", zei hij. "We hebben ons moeten beperken tot het controleren van trekkers met een waarde van meer dan 50.000 euro. Achthonderd facturen werden onderzocht. Duizenden andere facturen over kleinere vrachtwagens moesten we links laten liggen. Sommige trekkers bestonden niet, maar werden op papier wel aangekocht en verkocht. Het gaat vaak om het verhandelen van lucht, waarbij gigantisch veel winst werd gemaakt."

De zaak wordt de komende vijf weken behandeld.

GeSm
Archieffoto

.

Nu in het nieuws