Nog hele dag acties bij goederenspoor

De vakbonden verwachten dat de staking bij het Antwerpse goederenspoorvervoer op dinsdag wellicht nog de hele dag zal duren. Volgens ACV-Transcom zou er later op de dag wel een opening kunnen komen. Woensdag kaarten de vakbonden de kwestie overigens aan tijdens een overleg met minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS).

Volgens Marc Bogaert, afgevaardigde voor ACOD Spoor, zal de actie nog tot dinsdagavond of eventueel woensdagochtend duren: "De NMBS en NMBS Logistics moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Ze kunnen nog steeds niet bevestigen dat de mensen die naar NMBS Logistics zouden overstappen, hun statuut kunnen behouden."

Eric Van Driessche van ACV-Transcom is optimistischer: "Gisteren zou er vergaderd zijn door NMBS Logistics. We vernemen dat daar mogelijk later vandaag over gecommuniceerd wordt naar de actievoerders. Misschien lopen de blokkades dan af. We beseffen dat de staking het vervoer stillegt in een economisch precaire tijd, maar de verzoeningspogingen slepen ook al een tijdje aan."

De staking draait rond het behoud van de statutaire voordelen die werknemers van NMBS Freight Services en NMBS Technics zouden verliezen wanneer zij rechtstreeks voor NMBS Logistics, een autonoom dochterbedrijf van de NMBS, gaan werken. Het overstappen gebeurt op vrijwillige basis.

De vakbonden zouden de kwestie woensdag mee aankaarten tijdens een eerder gepland overleg met minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette.

Foto: Belga Valbondslui van de Waalse spoorbond spreken minister Magnette aan

Nu in het nieuws