MS-patiënten in Peru: Genieten van zwevende condors

Print

MS-patiënten in Peru: Genieten van zwevende condors

Drie mannen en zes vrouwen met multiple sclerose (MS) uit de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant stapten afgelopen week op het vliegtuig richting Peru. In het Zuid-Amerikaanse land gaan ze de uitdaging aan om tijdens een vierdaagse trektocht het mythische Machu Picchu te bereiken. Uw reporter reist mee om verslag uit te brengen van hun exploten.

Maandag: Zwevende condors inspireren


De eerste 'hoogteprik' van zondag leek maandagochtend goed verteerd. Zeker na het aanschouwen van de adembenemende 'kunstjes' van de condors in de Colca Canyon. Hun spectaculaire zweefvluchten wakkerden het enthousiasme in de groep aan om zich zelf aan een eerste tochtje op aanzienlijke hoogte (ongeveer 3700 meter) te wagen. Zit het tempo goed, hoe verloopt het klimmen en dalen, hoe moeten we het organiseren als groep tijdens de vierdaagse tocht, waren elementen die al eens konden worden getoetst.

Werd de dag voordien het hoogste 'view point' van 4.900 meter nog gelaten voor wat het was omdat hoofdpijn en duizeligheid opspeelden, dan werd ook daar nu even halt gehouden. De hoogte bleek al beter verteerbaar. Vanaf vandaag is Cuzco (3300 meter) de uitvalsbasis om met enkele uitstappen en wandelingen finaal de aanloop naar Machu Picchu in te zetten.

"Afwachten wat het geeft bij zware inspanningen"

Neurologe Dr. Bie D'hooghe is een van de begeleiders in het medische team. "We wisten dat de hoogte een onvoorspelbare factor is, niet alleen voor de mensen met MS, maar ook voor ons. De effecten hebben we zondag al meteen gevoeld. Ook voor mij was het een verrassing. Maar onze lichamen blijken zich toch beetje bij beetje aan te passen. Het is nu nog afwachten wat het gaat geven bij zware inspanningen. Dat kan nog wel wat onregelmatigheden met zich brengen. Ten slotte hebben we al een goedgevuld programma voor de kiezen gekregen. Hoe manifesteert de vermoeidheid zich, zijn de coördinatie en het evenwicht oké… zijn factoren die we nauwgezet moeten blijven opvolgen. Er zijn heel wat scenario's mogelijk die nu nog niet kunnen worden geschreven. Gelukkig beschikken we over een goed samenwerkend team zodat we goed kunnen overleggen en snel kunnen overschakelen op een plan B indien nodig. De motivatie is bij iedereen alleszins nog steeds even groot en dat is al een groot pluspunt."

Bart Roggeman

Foto's: De groep stapt met veel geestdrift door de Colca Canyon.

.

Nu in het nieuws