Slechte zorg levert ziekenhuis geld op

Slechte zorg levert ziekenhuis geld op

Slechte zorg levert ziekenhuis geld op

Print
Sommige ziekenhuizen hebben veel meer dan andere te maken met ziekenhuisinfecties en hervallende patiënten. Zelf worden ze daar niet slechter van; het levert hun zelfs extra geld op. Dat berichten De Tijd en De Standaard.

De Gentse hoogleraar gezondheidseconomie Lieven Annemans heeft samen met vier collega's in kaart gebracht hoeveel die twee fenomenen aan de Belgische ziekteverzekering kosten. Ze gebruikten daarvoor een representatief staal van 45 ziekenhuizen. Annemans berekende dat 5,9 procent van alle opnames in ons land te maken heeft met een ziekenhuisinfectie, ofwel ruim 218.000 opnames per jaar. Jaarlijks kosten die aan de gezondheidszorg meer dan een half miljard euro.

Grote verschillen

Opmerkelijk zijn de grote verschillen tussen de ziekenhuizen. Bij de "beste leerling uit de klas" had slechts 3,77 procent van de opnames te maken met een ziekenhuisinfectie, bij de slechtste loopt dat aandeel op tot 9,78 procent.

Annemans en zijn collega's komen tot ongeveer dezelfde conclusie voor patiënten die opnieuw opgenomen moeten worden. In het hele staal moest 2,1 procent van de "genezen" patiënten binnen drie maanden na ontslag met dezelfde klacht opnieuw opgenomen worden. De jaarlijkse kostprijs van die wederopnames loopt op tot 280 miljoen euro. In het best presterende ziekenhuis moest slechts 1,17 procent van de patiënten binnen drie maanden weer opgenomen worden, in het slechtst presterende 6,4 procent van de patiënten.

Bewust

Ziekenhuizen worden onder druk gezet om opnames zo kort mogelijk te houden, waardoor het risico vergroot dat mensen niet helemaal genezen naar huis worden gestuurd. "Maar je hebt ook ziekenhuizen die bewust de boel belazeren. Er zijn gevallen bekend waarbij ze een patiënt bewust ontslaan om hem na een paar dagen weer op te nemen. Dat ziekenhuis scoort dan goed in de statistieken, want het heeft zogezegd gemiddeld korte verblijfsperiodes."

Archieffoto

.

Nu in het nieuws