Sabam: "Terugbetaling aan 'Basta' was uitzondering"

Auteursrechtenorganisatie Sabam is niet van plan om fouten uit het verleden recht te zetten. Na een uitzendig van 'Basta' beloofde Sabam nochtans om ten onrechte forfaitair geïnde bijdragen terug te storten maar nu blijkt dat de terugbetaling aan de programmamakers "een uitzondering was.

fvranckx

Dat schrijft een krant van De Persgroep op basis van een antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte (sp.a) op een vraag van senator Bart Tommelein (Open Vld).

In 'Basta' werden niet-bestaande groepen opgevoerd die voor een optreden auteursrechten moesten betalen aan Sabam. Daarop kondigde gedelegeerd bestuurder Johan Verminnen aan dat Sabam foutieve inningen zou terugbetalen.

Niet dus. Sabam noemt het onbegonnen werk. "Een controle van alle gebruikte werken zou de kosten nog meer doen stijgen", klinkt het.

Sabam int de auteursrechten van duizenden muzikanten, acteurs, componisten en uitgevers. Die leden krijgen achteraf hun deel van de koek, die vorig jaar goed was voor zo'n 141 miljoen euro.

Lees ook: "SABAM maakt facturen voor onbestaande groepen"

Archieffoto Belga