Seks & Relaties

Helft borstkankerpatiënten voelt zich te weinig gesteund

Print

Helft borstkankerpatiënten voelt zich te weinig gesteund

De helft van de vrouwen die te kampen krijgt met borstkanker voelt zich te weinig of zelfs helemaal niet gesteund door haar omgeving. Dat blijkt uit een onderzoek bij 2.000 borstkankerpatiënten in opdracht van Pink Ribbon.

"Men ergert zich er vaak ook aan dat anderen de ziekte minimaliseren. Vrienden en familie zeggen dat het gelukkig maar borstkanker is. Goedbedoeld, maar misplaatst voor iemand die net gehoord heeft dat ze kan sterven", aldus psychologe Nathalie Cardinaels in een krant van Corelio.

Bovendien blijkt dat er vaak nog te weinig of slechte hulp uit de omgeving komt. "Niet uit slechte wil, wel uit onwetendheid. Het is ook niet altijd gemakkelijk om goed te doen voor een patiënt. Wat voor de ene werkt, doet dat niet voor de ander. En voor sommige patiënten is het zelf heel moeilijk om hulp te vragen.

Emotionele steun blijkt men vooral van vriendinnen, de partner en de familie te krijgen. Praktische steun vooral van de partner. "Soms neemt de partner bij dat laatste te veel hooi op zijn vork. Voor vrouwen is het vaak genoeg dat hun man hen eens vastneemt en naar hen luistert. Erken dat de patiënte het moeilijk heeft, dat jij niet altijd snapt hoe zij zich voelt. En vooral: durf te vragen hoe ze zich echt voelt. Of ze erover wilt praten."

Photo News

NIET TE MISSEN