RVA schorst kwart minder werkweigeraars

RVA schorst kwart minder werkweigeraars

RVA schorst kwart minder werkweigeraars

Print
De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft voor het eerst minder werklozen moeten schorsen die te weinig moeite deden om een job of opleiding te zoeken. In de eerste helft van dit jaar waren er dat 10.655, of 3.227 (-24 procent) minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat schrijven Gazet van Antwerpen/Het Belang van Limburg.

Het mag gerust een keerpunt worden genoemd. Want voor het eerst sinds 2004, met de start van de activering van het zoekgedrag naar werk, is er een aanzienlijke daling van het aantal werklozen dat zijn uitkering geheel of gedeeltelijk verliest.

"Werklozen kunnen zich door de strengere controles niet langer wegstoppen. Zij voelen dat ze strenger worden opgevolgd", zegt minister van Werk Monica De Coninck (sp.a).

"Het activeringsbeleid lijkt zijn vruchten af te werpen", bevestigt Hugo Boonaert van RVA. Hij blijft wel nog voorzichtig. "Een verklaring voor die daling is ook dat er minder langdurig werklozen zijn."

In Wallonië (5.290) verliezen de meeste werklozen hun uitkering. Dat kan voor een aantal weken zijn, maar soms ook meerdere jaren. In Vlaanderen (2.941) en Brussel (2.424) ligt het aantal schorsingen lager, omdat de doelgroep er lager is dan in Wallonië.

Wie 15 tot 21 maanden zonder werk zit, moet zich bij de RVA aanmelden voor een gesprek. De werkloze moet daar aantonen dat hij naar werk zoekt om zijn uitkering te kunnen behouden.

WB

Foto Photo News

.

Nu in het nieuws