Gilbert Bodart krijgt 42 maanden cel na overval op Grotten van Han

Gilbert Bodart, oud-doelman bij Standard Luik en de nationale ploeg, is maandagnamiddag veroordeeld tot een celstraf van 42 maanden met uitstel gedurende vijf jaar, en een boete van 2.750 euro. De correctionele rechtbank van Luik acht Bodart vooral schuldig aan betrokkenheid bij een gewapende overval op de Grotten van Han, op 17 augustus 2008, en het in omloop brengen van vals geld.

tmas

Bodart zat in het kader van het onderzoek al verschillende maanden opgesloten. Hij moet niet opnieuw de gevangenis in. De rechtbank merkte in de overwegingen op dat Bodart het vertrouwen van zijn echtgenote en zijn collega's heeft beschaamd door de feiten te plegen. De rechtbank stipte echter ook aan dat Bodart destijds in het nauw gedreven werd door de 183.000 euro speelschulden die hij in de periode tussen 2003 en 2008 ten gevolge van zijn gokverslaving maakte.

Het onderzoek liep behalve naar de overval ook naar de handel in vals geld waarbij Bodart betrokken was. Enkele verdachten drukten valse biljetten, en de oud-doelman werkte mee aan de verspreiding ervan. Vincenzo Alfano, die aan het hoofd stond van die operatie, is veroordeeld tot vijf jaar gevangenis, waarvan de helft met de uitstel. De straffen voor de veertien andere verdachten, die onder meer deelnamen aan de gewapende overval, gaan van opschorting van de uitspraak tot drie jaar gevangenis met uitstel.

Archieffoto Belga