Nic Balthazar wil hardere aanpak

Nic Balthazar, afgelopen weekend druk in de weer met de opnames van de Sing for the climate-clip, betwijfelt of zijn zachte aanpak hierna nog de goeie is. Het is al voorbij vijf voor twaalf, zegt Balthazar. "Mischien is het tijd voor de ecoguerilla", oppert hij.

jrosquin

Op 180 plaatsen zongen het afgelopen weekend tienduizenden Vlamingen voor het klimaat. Een succes, vindt ook organisator (samen met 11.11.11 en de Klimaatcoalitie) Nic Balthazar.

Toch is hij ontgoocheld dat er sinds 2008 - toen hij een eerste klimaatfilmpje opnam - niets gebeurd is rond het thema. Balthazar gelooft dat elk individu zijn duit in het zakje kan doen, maar ook dat de grote veranderingen door beleidsmakers moeten worden uitgezet. Als ook dit filmpje - gemaakt met het oog op de milieutop einde november in Qatar - niets uithaalt, dan moet er hardere actie komen.

Wat u wél zelf kunt doen? Balthazar geeft wat voorbeelden uit eigen leven:

  • Eet geen of minder vlees. "De intensieve veeteelt in Vlaanderen is voor het klimaat geen goed idee. De vleesindustrie zorgt voor de grootste uitstoot van broeikasgassen. Het is noodlottig als we allemaal zo veel vlees blijven eten."
  • Gebruik je auto niet. Balthazar heeft wel een auto, maar gebruikt hem nauwelijks. Dit weekend brachten trein en fiets hem naar de meeste Sing for the Climate-bestemmingen. "Echt: dat maakt je leven zelfs aangenamer."
  • Schakel over op hernieuwbare energie. Het gezin-Balthazar heeft zonnepanelen. "Een oppervlakte van de omvang van België vullen met zonnepanelen volstaat om de hele wereld van energie te voorzien. Te duur? Niet zo duur als het redden van banken of wat aan defensie wordt uitgegeven."
  • Klimaatneutraal filmen. Balthazars recentste film Tot Altijd werd klimaatneutraal gemaakt. De Sing For The Climate-acties van afgelopen weekend maakten zo veel mogelijk gebruik van geleende structuren, zoals podia in Gent en Leuven die volgende week voor studentenwelkom-evenementen dienen.

Stef VANWOENSEL

Foto: EVDJ

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio