Criminaliteit in Brussel neemt toe

Criminaliteit in Brussel neemt toe

Criminaliteit in Brussel neemt toe

Print
Het aantal inbreuken in 2011 in de Brusselse Vijfhoek (het centrum), de Europese wijk en de Louizawijk is met 14,33 procent gestegen in vergelijking met 2010. Dat bericht La Dernière Heure zaterdag op basis van een voorbereidend document voor het jaarverslag 2011 van de politiezone Brussel-Elsene.

De Grote Markt en omgeving is, samen met de Nieuwstraat en het Zavelplein, goed voor 39 procent van de opgetekende inbreuken in gans het district, met in totaal 5.379 inbreuken. In 2011 werden 771 bijkomende feiten gemeld, of een stijging van 16,7 procent. De gauwdiefstallen vertegenwoordigen 38,61 procent van de inbreuken.

In de omgeving van de Louizalaan steeg het aantal inbreuken met 267 (+29 procent) tot 1.167 inbreuken. Diefstallen in wagens zijn de grootste groep.

"Straffeloosheid"

"Het echte probleem met de criminaliteit in Brussel is de slechte juridische opvolging. Dat creëert een gevoel van straffeloosheid", zo verklaarde de Brusselse burgemeester, Freddy Thielemans (PS) in een reactie op de publicatie van de Brusselse criminaliteitscijfers in enkele media. "Dat is onaanvaardbaar. Het wordt tijd dat de federale overheid justitie versterkt."

Thielemans wil ook meer agenten. "De 400 extra politieagenten in Brussel, zoals beloofd door de federale regering, zijn dringend nodig."

De PS-burgemeester wees er nog op dat het aantal aanhoudingen sinds 2006 is verdubbeld, "vooral dankzij de toename van patrouilles en dankzij specifieke plannen en gerichte acties per wijk".

Lees hierover op de expertenpagina van John De Wit: Het veiligheidsprobleem in Brussel

Belga

Foto: Belga

MEEST RECENT