"Onderhoud Doel 4 al meer dan vijf jaar gepland"

Onderhoud Doel 4 al meer dan vijf jaar gepland

"Onderhoud Doel 4 al meer dan vijf jaar gepland"

Print
Dat de kernreactor Doel 4 vanaf 29 september voor vijf weken wordt stilgelegd voor een onderhoud, was al meer dan een jaar gepland en werd al in rekening gebracht bij de berekeningen en vooruitzichten voor de elektriciteitsvoorziening tijdens de winter. Dat verzekert het kabinet van staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet.

Lees ook: Ook Doel 4 vanaf oktober zes weken dicht

Al weken hameren Wathelet en de regering erop dat de voorzieningszekerheid niet bedreigd wordt doordat Doel 3 en Tihange 2 stilliggen, en dat België geen black-out zal kennen tijdens de winter.

"We hebben onze verklaringen gebaseerd op verwachtingen en berekeningen waarbij het onderhoud van Doel 4 in rekening genomen werd", aldus een woordvoerster van staatssecretaris Melchior Wathelet.

"Geen probleem"

Ook Electrabel verklaarde al dat de revisie van Doel 4 geen enkel probleem vormt voor de bevoorrading van zijn klanten.

En ook Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, hield rekening met de geplande onderhoudsbeurten voor zijn winterplan. Dat zegt woordvoerster Lise Mulpas.

Uit gegevens op de website van GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel, blijkt overigens dat de reactor Doel 1 tussen 17 november en 21 december onbeschikbaar zal zijn. Doel 1 is goed voor 433 MW, minder dan de helft van Doel 4 (1.039 MW).

Nu in het nieuws