Ravage in Haren na Facebookfeest

Print

Ravage in Haren na Facebookfeest

De ravage die relschoppers vrijdag veroorzaakten in het centrum van het Nederlandse Haren, werd zaterdagochtend bij het eerste daglicht goed zichtbaar. Bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Martini Ziekenhuis hebben zich in de nacht van vrijdag op zaterdag om en bij de 30 mensen gemeld met verwondingen.

De straten liggen bezaaid met blikjes en ander afval. Winkeliers gingen al vroeg naar het centrum om de schade aan hun winkels vast te stellen. Ruiten van etalages werden ingegooid en overal ligt glas. Een van de straten ligt bezaaid met supermarktartikelen zoals afwasmiddel en wasmiddel. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn schoonmaakploegen begonnen met het opruimen van de puinhoop.

Voort meldde de politie zaterdag dat ambulancemedewerkers en brandweerlieden vrijdagavond ernstig gehinderd werden in hun werkzaamheden. Ook raakten twee agenten lichtgewond. "Hulpverleners werden belaagd door relschoppers. Zij verhinderden ambulancepersoneel om hulp te verlenen en brandweerlieden om het vuur te blussen", aldus een woordvoerster van de politie. Volgens de vrouw voelden de hulpverleners zich niet veilig en durfden zij vaak hun wagen niet uit. Ook werd volgens de woordvoerster een journalist geslagen.

Kleine groep

Ten slotte werd gemeld dat het om een relatief kleine groep relschoppers gaat die verantwoordelijk is voor de ravage die vrijdagavond in Haren werd veroorzaakt na het uit de hand gelopen Facebook-feestje. Het aantal arrestaties stond vrijdagavond op twintig. Volgens de woordvoerster liep dat aantal nog een klein beetje op."De meeste mensen kwamen niet om zich te misdragen, maar uit nieuwsgierigheid." De "feestgangers" kwamen volgens haar uit alle hoeken van Nederland. Later zaterdag moet duidelijk worden hoeveel personen de politie precies oppakte.

Wie betaalt?

De Nederlandse gemeente Haren wil dat de relschoppers die vrijdagavond tekeergingen, zelf opdraaien voor de schade die ze hebben veroorzaakt. Dat meldt de gemeente zaterdag op haar website. Haren roept burgers op hun schade te melden bij de gemeente en aangifte te doen bij de politie. Ook vraagt de gemeente mensen die foto's of filmpjes hebben waarop onruststokers herkenbaar in beeld zijn, die aan de politie over te dragen.

De gemeente heeft intussen ook Slachtofferhulp ingeschakeld voor bewoners die geschrokken zijn van de rellen vrijdagavond. Zaterdag is er om 14 uur een bijeenkomst waar burgers met medewerkers van Slachtofferhulp kunnen praten, hun ervaringen kunnen delen en vragen kunnen stellen, zo staat eveneens op de website. Voor Harense ondernemers heeft de gemeente zaterdag een aparte bijeenkomst georganiseerd. Ook daar is slachtofferhulp aanwezig, aldus de gemeente.

.

Nu in het nieuws